Espada - hrozostrašná lahôdka z Madeiry

Espada - hrozostrašná lahôdka z Madeiry

Ak navštívite ostrov Madeira, stretnete sa tu s rôznymi špecialitami, o čom svedčí aj 11 michelinských reštaurácií, ktoré na ostrove nájdete. Obzvlášť mesto Machico je centrom gastronómie z morských plodov. Medzi najznámejšie miestne pokrmy patrí tzv. Espada. Toto jedlo si našinec ľahko pomýli s iným jedlom, s názvom Estapada. V prípade Estapady ide o hovädzie mäso na bobkových listoch, ako ich voláme my, tu na ostrove ide o vavrín, ktorého sú tu doslova lesy.

My sa však budeme zaoberať prvým spomínaným jedlom, teda Espadou. Tu ide o niečo úplne iné. Espada, v slovenčine “stuhochvost čierny” (lat. Aphanopus carbo) je totiž ryba a nie hociaká. Ide o hrôzostrašne vyzerajúcu rybu s ostrými veľkými zubami a veľkými očami naháňajúcimi strach. Jej telo je úzke, čierne a dlhé, pripomínajúce meč, čo v preklade z portugalčiny aj espada znamená.

Žije v hĺbkach niekoľko kilometrov a zaujímavosťou je, že sa loví iba tu na Madeire a ešte na jednom mieste v Japonsku. Ide teda o vcelku jedinečný gastronomický zážitok. Stojí ale za to aj jej chuť, alebo je to iba módny hit? Žiaden výstrelok, ide o skutočne chutnú rybu, ktorej mäso je takmer bez kostí a chuť je výnimočná a lahodná. Zaujímavá je aj príloha s ktorou sa konzumuje, sú ňou totiž banány.

Nemenej zaujímavým faktom je aj dôvod, prečo vyzerá tak hrôzostrašne. Táto ryba je v skutočnosti vo svojom pirodzenom prostredí vyzerá úplne “normálne”, je biela a ani jej oči nepôsobia tak hrozivo. Keď ju však rybári z tých obrovských hĺbok vylovujú, pôsobením zmeny tlaky sa zmení aj jej farba z bielej na čiernu a oči sa jej doslova vypúlia.

Na pultoch madeirských trhov potom vyzerá ako z hororového filmu. Napriek tomu, ak tento ostrov večnej jari navštívite, určite nezabudnite túto miestnu špecialitu ochutnať. Napríklad na našom zájazde Portugalsko, Madeira a Azorské ostrovy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3128
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari Blog

Blog Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari

Z východného okraja Atlantiku sa týči zelená hornatá perla menom Madeira. Portugalský ostrov, kde sa divoké modré vlny rozbíjajú o útesy a…

Martin Šimko 10 min. čítania
Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli Blog

Blog Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli

Portugalsko je krajina skvelého vína a jedla, nádherných pláží, surfovania a najkrajších romantických historických miest, aké ste kedy videli.…

Adriana Molnárová 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: