Prehliadku hlavného mesta Madeiry Funchalu nemôžeme začať inde ako na lokálnom trhu. Práve sem každé ráno rybári prinášajú svoje úlovky. Ak aj nemáte v pláne tieto kvalitné ryby a dary mora nakupovať, rozhodne sa oplatí ísť na ne pozrieť. Okrem zvedavých turistov tak narazíte aj na miestnych, ktorý si sem prídu kúpiť ryby, či kuchárov miestnych reštaurácií, ktorí si tu dohadujú svoje objednávky. Pri návšteve tohto rybieho trhu vám isto neunikne veľmi zaujímavá, približne meter dlhá, štíhla ryba čiernej farby. Táto dravá ryby sa volá Espada (stuhochvost čierny) a žije vo veľkej hĺbke Atlantiku niekoľko kilometrov pod hladinou. Musí sa loviť špeciálnou technikou vo veľkých hĺbkach. Táto typická pochúťka sa najčastešie podáva s banánmi a ide o najväčšiu špecialitu Machico. Okrem rybacieho trhu, vám isto neunikne ani trh s čerstvým ovocím. Práve na miestnom mercade kúpite to najkvalitnejšie a najčerstvejšie ovocie: Sladké mango, šťavnatá marakuja a pomaranče a rôzne druhy banánov, aké ste ešte nejedli. Hovorí sa, že všetko na Madaire je tak trochu a niekedy niekoľkonásobne väčšie. Platí to častokrát aj o ovocí a jeho chuti. Je to vďaka dobrým podmienkam, či už dostatočnému množstvu zrážok, vulkanickej pôde a veľa slnka. Na tržnici vás budú jednotliví obchodníci vyzývať, aby ste ochutnali ovocie práve z ich stánku, a nie stánku konkurencie. Príjemným tipom je aj lokálna kaviarnička, ktorá sa nachádza hneď po ľavej strane ako vyjdete z mercada. V malej lokálnej kaviarničke, ktorú nenavštevuje veľa turistov si dáte výborné espresso.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Madeira (POR)
- Espada - hrozostrašná lahôdka z Madeiry
- Kuchyňa na Madeire
- Víno na Madeire
- Funchal
- Pico Ruivo
- Madeira a sánkovanie z Monte
- Luxusný hotel vo Funchale
- Câmara de Lobos
- Z Lisabonu na Madeiru - ostrov dreva
- Najväčšia chránená morská rezervácia v Európe
- Ostrov kvetov Madeira
- Letisko na Madeire
- Porto Moniz, Madeira
- Jeseň na Madeire