Viterbo – najlepší výlet z Ríma a najdlhšia konklave

Viterbo – najlepší výlet z Ríma a najdlhšia konklave Najdlhšia konkláve v stredovekom meste

Viterbo bolo pre mňa veľkým prekvapením. Je vcelku náročné sem prísť, a preto je mesto viac-menej neznáme. Z diaľnice z Ríma na sever odbočíte do lesa a idete po úzkych cestičkách. Okolo sa mihajú nádherné mestečká na vrcholoch kopcov. V niektorých som sa zastavil a nestretol som ani človiečika. Mugnano in Teverina bolo presne také a aj nedaleké Sacro Bosco, čo je posvätný les plný kamenných soch.
 
Viterbo je známe ako najlepšie zachované stredoveké mesto sveta -toto aspoň tvrdia Viterbčania. Každopádne ide o skvelé mestečko, kde pokojne môžete noc prespať a neoľutujete. My sme navštívili podzemné katakomby a pútnickú štvrť San Pellegrino. Jadrom štvrti je Piazza San Pellegrino s rovnomenným kostolom a krásnym Palazzo degli Alessandri. Odporúčam!
Jednou z najzaujímavejších pamiatok je Palazzo dei Papi, pápežský palác, postavený v rokoch 1255 až 1266 na kopci San Lorenzo na ochranu pápeža. Spoznáte ho podľa slávnej Loggie (7 oblúkov s elegantnými tenkými stĺpmi). Bazilika svätého Vavrinca, San Lorenzo Duomo, je postavená v románskom štýle z roku 1100. Na tom istom mieste kedysi stál chrám zasvätený Herkulovi, ktorý podľa legendy cez Viterbo prechádzal.  
Viterbo ako sídlo pápežov je okrem pápežského paláca známe najdlhším výberom pápežov v histórii. Píšem o tom v blogu o Marcovi Polovi, ktorému novozvolený pápež pomohol.
Konkláve -výber nového pápeža- sa konal na mieste, kde starý zomrel. 29. novembra 1268 zomrel Klement IV. Tu vo Viterbo. A tak sa všetci kardináli dostavili sem. Bolo tu super, nie tak teplo ako v Ríme, vynikajúca strava, termálne kúpele. Neboli iste tak na očiach. Vínko sa dovážalo z Lazia, ale aj z blízkej Umbrie a Toskánka, pod ktoré Viterbo taktiež patrilo. Známe je víno Est Est Est potvrdzujúce to, čo hovorím. Vysvetlenie nájdete v mojich blogoch o Taliansku. Kardináli sa teda raz za deň stretli v Palazzo dei Pappi, odvolili a išli si po svojich radovánkach skrytí pred očami Ríma. Bolo im fajn. Kardináli boli v danej dobe rozdelení medzi Taliansko a Francúzsko a každý chcel svojho krajana.
Traja z pôvodných 20 kardinálov dokonca zomreli na starobu, jeden znechutený odišiel a nového pápeža sa naďalej nedarilo zvoliť. Po roku, keď výsledok neprichádzal, kardinálov v paláci zamkli, rozmontovali strechu a vystavili tak najvyšších predstaviteľov katolíckej cirkvi prírodným živlom, aby urýchlili ich rozhodovanie. Dosť bolo hostín, do paláca už sluhovia nosili len chlieb a vodu. Mešťania však napokon zrekonštruovali strechu, keď kardináli hrozili, že uvrhnú celé mesto do cirkevnej kliatby. No aj tak sa nedohodli, tvrdohlaví kardináli odmietli robiť akékoľvek ústupky.
Až v auguste 1271 sa kardináli dohodli na vytvorení šesťčlenného výboru, ktorý mal zjednať dohodu. Ani títo šiesti však pápeža nezvolili, a tak do hry vstúpil istý Teobaldo Visconti, arcidiakon z mesta Liége, ktorý v tom čase viedol vojnu v Palestíne. Povolali ho späť do Európy a zhodli sa, že bude vhodným pápežom. 1. septembra 1271 sa teda stal Gregorom X.
V blogu o Marcovi Polovi sa dovzviete, že Marcov otec a strýko ho poznali a tento pápež im dal potvrdenie pre veľkého chána v Chanbaliku. Všetko do seba zapadá!
Viac než dva roky trvajúca voľba viedla k tomu, že Gregor. X. zaviedol striktné pravidlá ohľadom nasledujúcich konkláve. Kardináli museli byť počas voľby v spoločnej miestnosti a nesmeli mať viac než dvoch sluhov. Jedlo im dodávali cez okno, aby sa minimalizoval kontakt s okolím. Ak konkláve trvalo viac než tri dni, začali kardináli dostávať len jedno jedlo denne. Po piatich dňoch im už prinášali len chlieb a vodu. A to najdôležitejšie: kým konkláve trvalo, mali kardináli pozastavený plat.
 
Mesto bolo kedysi známe ako mesto 100 veží a 100 fontán. V meste je stále veľa fontán. Obdĺžnikové, väčšinou pri mestských dverách, boli napájačky pre zvieratá. Tie monumentálne sa nachádzali pri kostole a slúžili na osvieženie pútnikov. Dante Aligieri sem vo svojej Božskej komédii zasadil zopár príbehov. Už je to vyše 700 rokov, čo tento génius zomrel. Dante opisoval napríklad termálne kúpele ‘Bulicame’, ktoré sa mu podobali na peklo.
 
 
Ako sa do mesta dostať? Zaparkujte dole pri gigantickej soche „Prebudenie“ od J. Sewarda Johnsona JR., ktorá predstavuje obra. Prejdete tunelom a výťahom sa vyveziete hore do centra, hneď vedľa pápežského paláca.

Dávam do pozornosti môj blog: Rím lacno či zdarma
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: