Zakázané mesto v Pekingu

Zakázané mesto v Pekingu Najväčší cisársky palác na svete je v Pekingu

Zakázané mesto v Pekingu sa nachádza v absolútnom centre hlavného mesta Pekingu a teda je stredom Ríše Stredu a vskutku veľmi dôležitým bodom pre celú Čínu. Nejde iba o fyzickú dôležitosť, tu ide o omnoho viac.
 
Označenie „zakázané“ vychádza z toho, že toto miesto bolo domovom cisárov a teda do neho mohli vstúpiť len osoby s povolením priamo od cisára. Pokiaľ za hradby vstúpil niekto bez povolenia, riskoval popravenie.
 
Na prvý raz sa mi tento palác nepáčil, nechápal som vtedy východnému ponímaniu krásy s dôrazom na minimalizmus.
Až postupne som mu prišiel na chuť, veď zakázané ovocie chutí najlepšie, a tak je to aj so Zakázaným mestom. Zakázané mesto je ukážkou dôležitosti čísiel v čínskej architektúre, je plné čísla deväť, ktoré symbolizuje dlhý život a považuje sa za cisárske číslo. Nájdete tu slávnu stenu deviatich drakov a údajne je v paláci postavených presne 9999 miestností. 
Deviatka sa skladá z trojok a trojka symbolizuje harmóniu zeme, nebies a človeka, Trojka je tiež kolobeh života, pretože život je v troch fázach: narodenie sa, manželstvo a smrť. Každá jedna budova v Zakázanom meste je na troch platformách o troch schodoch, ktoré dokopy dávajú deväť, všade vedú tri brány, podporné a aj ozdobné stĺpy sú v násobkoch trojky, alebo deviatky. S dobrým sprievodcom sa Vám bude páčiť, a dobrý sprievodca je aj v tomto paláci základom.
 
Zakázané mesto sa hrdí prívlastkom najväčšieho cisárskeho paláca na svete. Zaberá plochu s rozlohou 720 tisíc metrov štvorcových a skladá sa vraj z 999 budov a 9 999 miestností. Čísla sa rôznia -je to každopádne veľa.
Vstup do mesta vedie cez 4 hlavné brány, pričom každá z nich sa nachádza na inej svetovej strane, a mesto je postavené severo-južným smerom. Výstavba mesta prebiehala v rokoch 1406 až 1420, pričom sa odhaduje, že na nej pracovalo neuveriteľných milión robotníkov.
Z palácov Zakázaného mesta vládlo dvadsaťštyri cisárov dynastie Ming a Qing.
 
Budete tu obdivovať Sieň nebeskej harmónie, ktorá predstavovala centrum politickej a tiež náboženskej moci. Vládnuce dynastie ju zvykli využívať na politické účely, ale tiež na korunovácie či kráľovské svadby.
Druhou časťou Zakázaného mesta je vnútorné nádvorie, v ktorom budovy slúžili pre bežné potreby cisárskej rodiny. Medzi dominanty patria Palác nebeskej čistoty, Palác pozemského pokoja a tiež Sieň jednoty.
Zakázané mesto v Pekingu je naopak úžasným dielom aj keď leží na rovine a nie je učupené na nedobytnom brale. Nebolo treba - Ríša Stredu bola mocná a verila si. 
Od roku 1987 je pod patronátom UNESCO.


Fotografie nájdete v mojom blogu o Najkrajších zámkoch a hradoch sveta
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3504 5006€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: