Zalmoxis - hlavné božstvo starovekých Dákov

Zalmoxis - hlavné božstvo starovekých Dákov

Hlavným božstvom Dákov bol boh Zalmoxis. Bol to dácky muž, otrok Pythagora. Po tom, ako ho prepustili, sa vrátil medzi Dákov, ktorým povedal, že po smrti odídu na miesto, kde budú žiť naveky šťastne. Zalmoxis odišiel bývať do podzemnej hrobky. Strávil tu tri celé roky, pričom obyvatelia si mysleli, že je mŕtvy. Po troch rokoch sa vrátil medzi ľudí.

Po tom, čo ho uvideli opäť medzi živými, začali veriť všetkému, čo tvrdil. Každých päť rokov bol spomedzi ľudí vybraný „posol“. Povedali mu, čo má povedať bohu. Po tom, čo vyriekol posledné slová, zhodili ho na tri ostré dýky. Takéto obete majú paralely aj u iných národov. Dáci si však na rozdiel od iných nevyberajú kriminálnikov, zlodejov alebo väzňov, ale len slobodných mužov. To, že praktizovali ľudské obete pre svoje božstvá, bolo dokázané napr. na lokalite Piatra Cravii, kde objavili v piatich rituálnych jamách viaceré lebky.

Zalmoxis bol uctievaný ako božstvo oblohy. Svätyne mu často stavali na vysokých kopcoch, aby boli k nemu čo najbližšie. Dákovia mali dva typy svätýň. Buď išlo o pravouhlú svätyňu s radom stĺpov, alebo o kruhovú svätyňu. Nie je však jasné, či bývali zasvätené tomu istému bohovi, alebo každý typ svätyne bol zasvätený niekomu inému. Zalmoxis nebol jediným bohom, pre ktorého robili ľudské obete. Rovnako tomu bolo u boha vojny, avšak len s tým rozdielom, že v tomto prípade boli obetovaní vojnoví zajatci.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty Kluž

Kluž Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Rumunský Kluž je nenápadné miesto, no kto má rád neopozerané európske destinácie, toho dokáže nadchnúť. Za neznámym miestom sa napokon skrýva…

Tomáš Kubuš 8 min. čítania
Ako bolo v Rumunsku Blog

Blog Ako bolo v Rumunsku

Príbeh z našej cesty z roku 2002 do rumunských hôr.