Netreba asi dvakrát pripomínať, že India je krajinou s najväčším percentuálnym zastúpením vegetariánov na svete. Ich báječný syr paneer je preslávený po celej planéte. Mňam‒mňam. Ako však jednoducho rozoznať, ktoré potraviny sú 100 percent „pure veg“? Aby ste nemali žiadne pochybnosti a aj negramotný Ind vedel, tak podľa platných zákonov, všetko čo dávate do úst musí byť označené. Červená a zelená bodka sprevádzajú etikety v celom Indickom subkontinente. Červená bodka pre veci, ktoré sú nie vegetariánske alebo nejakým spôsobom prišli do kontaktu so „živočíšnom“. A zelená bodka pre čisto vegetariánske potraviny. Zemiaky fritované na rastlinnom alebo živočíšnom tuku? To všetko podľa bodky na obale viete. Náš BUBO dlhoročný kamarát je Brahman z najvyššej kasty. Keď bol v Európe vo „vegetariánskej“ reštaurácii, hneď spoznal, že niečo nie je v poriadku, keď pred neho položili jedlo. „Moja rodina po celé generácie nevložila do úst nič živočíšneho pôvodu. Mám to zabudované v génoch. Zemiačky na bravčovej masti? To veru nie. V Indii by sa nemusel ani pýtať, stačí si pozrieť obal a hneď viete, na čom ste. Aj taký gigant, akou je spoločnosť vyrábajúca nealko nápoje, musí veru svoje výrobky značiť. Zákon platí pre všetkých rovnako: „všetko, čo ide do úst, musí mať červenú alebo zelenú bodku.“
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - India
- Dabbawala, nosiči obedov
- Čajové plantáže v Indii
- Kde sa najesť vo Varanasi
- Streetfood v Kalkate
- Dohodnuté manželstvá, arranged marriage
- Manikarnika, ghat vo Varanasi
- Hranica z Nepálu do Indie
- Indické umenie - Rangoli
- Ellora, chrámy v Indii
- Konflikt v Kašmíre
- Ladacký festival, Leh
- Ladacký kláštor Hemis
- Kláštor Rumtek, Gangtok
- Nepokoje v Kašmíre
- Z Dillí do Agry
- Ganga vo Varanasi
- Tigrí vrch a výhľad na Himaláje
- Kerala - plavba v backwaters
- Pondicherry - francúzska India
- Mahabalipuram pri Chennai