Živočíšstvo Nepálu

Živočíšstvo Nepálu

Divoká zver Nepálu sa dá rozdeliť do dvoch kategórií, obyčajná a chránená. Bežne chránené druhy sa vzťahujú na tie, ktoré sa bežne vyskytujú vo voľnej prírode, ako sú okrem iného leopardy, jelene škvrnité ahimalájsky tahr. Chránené druhy sú tie, ktoré sú ohrozené. V Nepále žije dvadsaťšesť chránených cicavcov, deväť chránených vtákov a tri chránené plazy.

Celkovo sa v Nepále nachádza 185 druhov cicavcov. Ázijské slony, jednorohý nosorožec a kráľovský bengálsky tiger sa nachádzajú v džungli Terai. V džungli sa nachádzajú aj zvieratá ako leopardy, rôzne druhy opíc, hyeny, šakaly, diviaky, leňochy a jelene. Divoké byvoly nazývajú prírodnú rezerváciu Kohsi Tappu domovom, zatiaľ čo ohrozený blackbuck (druh antilopy) sa vyskytuje v regióne Bardia.

Vláda Nepálu pracuje na zachovaní blackbucka a vyhlásila oblasť v regióne Bardia za Blackbuck Conservation Area. Himalájsky región je domovom snežných leopardov a červených pand, zatiaľ čo oblasti s vysokou nadmorskou výškou sú bežným biotopom jakov, modrých oviec a pižmov.

Napriek tomu, že je Nepál vnútrozemskou krajinou, má svoj vlastný rad delfínov. Tieto sladkovodné delfíny sa nachádzajú v riekach Narayani a Karnal. Riečne delfíny sú vážne ohrozené a mnohí ľudia odhadujú, že ich počet by v Nepále mohol byť v jednociferných číslach. Počas monzúnového obdobia delfíny zvyčajne cestujú do chladnejších vôd Nepálu, aby sa rozmnožili, avšak zvyšujúci sa počet hrádzí a priehrad pozdĺž rieky výrazne zastavuje cestu delfínov.

V Nepále je zaznamenaných viac ako 850 druhov vtákov. Viac ako polovicu týchto vtákov možno nájsť len v údolí Kathmandu. V mnohých národných parkoch v Nepále sa nachádzajú aj rôzne druhy vtákov. Región Koshi Tappu poskytuje biotopy pre viac ako 26 odrôd kačíc. Národným vtákom Nepálu je bažant Danphe alebo Impeyan.

Pokiaľ ide o plazy, existujú dva domorodé druhy krokodílov: rybožravý gharial a lupič močiarny. Gharial je považovaný za kriticky ohrozeného a v istom bode bol na pokraji vyhynutia, úspešné chovné programy však v skutočnosti zvyšujú počet jedného z najdlhšie žijúcich krokodílov na svete. Nepál je tiež domovom hadov ako kobry, zmije a pytóna indického, ako aj rôznych druhov korytnačiek.

V Nepále je dvadsať chránených oblastí, ktoré pokrývajú približne 23,3 % územia. Z týchto dvadsiatich je desať národných parkov, tri prírodné rezervácie, šesť chránených oblastí a jedna poľovnícka rezervácia. Tieto oblasti sa rozprestierajú po celej krajine a nachádzajú sa v subtropických džungliach Terai až po Himaláje.

UNESCO zaradilo Národný park Chitwan a Národný park Sagarmatha do zoznamu svetového prírodného dedičstva. Vzhľadom na obrovskú rozmanitosť chránených oblastí nie je prekvapujúce, že sa v nich nachádza približne 6 301 druhov kvitnúcich rastlín – asi 400 z nich je endemických v Nepále. Existuje ďalších 2 532 druhov cievnatých rastlín.

Prekrásne čisla však? Chceš sa nimi presvedčiť na vlastné oči? V BUBO máme Nepál prechodený už od roku 1998, máme tie správne kontakty, lokálnych sprievodcov a lesníkov a miesta kde môžme uloviť tie najlepšie zážitky - väčšinou vo forme krokodílov, jednorožcov a vysokej, no pri riadnej dávke šťastia sa podarí uvidieť aj tiger!

Prírodné safari v Nepále čaká málokto, no na našej expedícii Čínou, Tibetom, Nepálom a nakoniec Indiou vieme prírode prísť na chuť v prekrásnom národnom parku Chitwan!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: