Čakajte prosím...

Ľudia sa po celej Ázii pýtajú na hmyz. „Hmyz sa jedáva hlavne v Číne!“, to je hlavná predstava s ktorou prichádzajú cestovatelia do Ázie. V Číne je to ale v dnešnej dobe skôr okrajová záležitosť. Jedna krajina kde hmyz dodnes figuruje ako bežná súčasť jedálnička je Kambodža. Práve o hmyze sa hovorí ako o jedle budúcnosti, ktoré má vysokú výživnú hodnotu a môže pomôcť nakŕmiť stále rastúcu svetovú populáciu. V Kambodži to ale nie je len jedlo budúcnosti, ale aj súčasnosti a minulosti. Táto chudobná krajina juhovýchodnej Ázie si zažila jeden z najhorších režimov histórie v podobe Červených Kmérov a zároveň 20 rokov šialenej chudoby a hladomorov po ich páde. Ľudia sa museli obracať aby prežili a hmyz bol jednou z možností. Preto tu dodnes nájdeme šesť a osemnohé špeciality popri cestách a vodiča sa zastavujú po malé proteínové občerstvenie. Len hodinu a pol autom od Phnom Pehnu v takzvanej „Pavúčej dedine“ si môže hmyz vyskúšať doslova každý. Ponuka je široká – dáte si niečo konzervatívnejšie ako cvrčka alebo húsenicu priadky morušovej? Alebo ste odvážnejší a pochutnáte si na cikáde, prípadne na tarantuly s cesnakom? Jano si dal oboje „Cvrčka som mal aj v Mexiku, ale tarantulu ešte nie“ hovorí „Je to zaujímavé, ale nie je to nijako nechutné, celkom v pohode“. Čo poviete Vy? Ochutnali by ste?

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Kambodža

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva