Západné Bengálsko je jeden z najdôležitejších štátov Indie. Nájdeme tu slávnu Kalkatu, legendárne Bengálske tigre, ale aj jeden z najkvalitnejších čajových regiónov sveta Darjeeling. Práve o tomto unikátnom čaji sa v Indii hovorí ako o šampanskom medzi čajmi, alebo indickom šampanskom. Do regiónu Darjeelingu sa chodili rekreovať britskí vojaci, ktorým sa pokojná atmosféra zdala balzamom na dušu a výborným únikom od horúčav bengálskych nížin. A práve týmto vojakom sa zazdalo, že región himalájskych predhorí by bol pre čaj ako stvorený. A mali pravdu, musíme konštatovať, ako stúpame serpentínami od letiska Bagdogra do sýtozelených kopcov. Okolo nás sa rozprestierajú prvé čajové záhrady, a v priebehu len 90 kilometrov sa klíma mení z rozpáleného skleníkového dusna bengálska na príjemný horský chlad. Darjeeling je situovaný na svahoch predhorí Himalájí a okolo 130 tisícového mesta sa rozprestiera vyše 20 čajových plantáží. Je to krásny pohľad. My smerujeme k jednej z plantáží, aby sme si pozreli rastliny camelia sinesis, z ktorých čaj vyrábame, a zároveň si objasnili výrobné procesy. Aj keď je čajový priemysel miliardovým biznisom, tak tu, v miestach, kde sa dorába najlepší čierny čaj sveta, vyzerá všetko ako pred 50 rokmi. Vyhýbame sa preturistikovaným záhradám v meste a radšej sa odvezieme kúsok ďalej k jednej z najstarších záhrad Pattanbong Tukvar Tea Estate. Tu si prezeráme továreň, vidíme ako sa sušia čajové lístky, rozprávame si o praní a rolovaní lístkov a prenikáme do tajov tohto pozoruhodného remesla. Prehliadku ukončujeme ochutnávkou čaju priamo v kancelárii predáka továrne, ktorý nám zarába čaj z lístkov rovno z výrobného pásu. Čerstvejší čaj len tak nedostanete! A ani lepší, musíme konštatovať. Či už kvalitný prvý zber čierneho čaju, jemný biely čaj, alebo luxusný mesačný čaj oberaný výlučne za splnu letného mesiaca, všetky sú skvelé. Darjeeling ozaj ostáva verný svojej povesti, a jeho čaj pokojne obháji svoju prezývku indického šampanského.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny India