Arrack - tradičné pitie Srílančanov

M

Martin Ferenčík

Zájazdy BUBO sú známe okrem lovenia zážitkov aj dobrou náladou, ku ktorej často napomáha aj ochutnávka tradičného miestneho alkoholického nápoja. Japonsko má svoje saké, Kuba rum, Rusko vodku; ale viete čo najradšej pijú na Srí Lanke? Slovom “arak” sa označujú liehoviny vo viacerých krajinách, zväčša sa však tieto nápoje vyrábajú napríklad z hrozna a anízu (arabské krajiny), cukrovej trstiny či červenej ryže (Indonézia, Filipíny). Na Srí Lanke sa tento alkohol vyrába z fermentovanej šťavy kvetu kokosovej palmy a označuje sa slovom “arrack” (nie arak či araq). Skôr než si povieme celý postup výroby, je dôležité spomenúť, že na Srí Lanke je predaj alkoholických nápojov prísne strážený, tvrdý alkohol kúpite skoro výlučne v špecializovaných zamrežovaných obchodoch zvaných “wine stores”. Je to okrem iného aj z dôvodu pomerne populárnej nelegálnej výroby domáceho páleného alkoholu, ktorý miestni volajú “kasippu”. Keďže na Srí Lanke sa dobre darí rôznym druhom ovocia, páliť naozaj je z čoho. Ilegálne pálenie sa robí väčšinou na tajných miestach v džungli v relatívne primitívnych podmienkach a mnohokrát aj bez patričných vedomostí.. Aj preto tento druh alkoholu obľubujú hlavne chudobnejší ľudia, tí z vyšších vrstiev ním doslova až pohŕdajú. Často spomínam historku, ako som bol v čase voľna medzi zájazdami pozvaný na malú párty majiteľom apartmánu, v ktorom som býval. Klienti mi vtedy po zájazde nechali asi pol fľašky “domácej”, ktorú som, so zámerom uctiť si hostiteľa a jeho blízkych, na túto párty priniesol. Už keď som porozlieval do pohárikov a domáci zvedavo pričuchli, z výrazov ich tvárí som tušil, že niečo nie je úplne v poriadku. Po prípitku si vymenili pohľady a konštatovali, že to chutí ako kasippu. Po krátkej debate a vysvetlení mi bolo jasné, že som sa pred nimi ani náhodou neblysol. Ďalej sa už pil iba arrack. Ako sa teda tento nápoj vyrába? Ak by ste niekedy na Srí Lanke videli natiahnuté laná medzi kokosovými palmami, ide práve o palmy, na ktorých prebieha zber šťavy. Aby zberači nemuseli zakaždým vyliezať a zliezať z každej jednej palmy, premiestňujú sa medzi nimi po týchto lanách. Zručne narezávajú kvety týchto paliem a do nádob zavesených pod kvetmi zachytávajú vytekajúcu šťavu. Táto šťava obsahuje vysoký podiel fruktózy a už po krátkej dobe začne samovoľne kvasiť. V tejto fáze sa už tiež dá piť, chuťou veľmi pripomína náš burčiak, je však o dosť sladšia. Účinky v črevách sú ale veľmi podobné :) Tomuto nápoju sa na Srí Lanke hovorí Toddy alebo palmové víno. Ak však necháte šťavu z kvetov vykvasiť dostatočne dlho, dostanete kvas na výrobu arracku. Kvalitnejší arrack sa destiluje dvakrát a má hnedú farbu ako napríklad koňak. Chuťou však pripomína niečo medzi whisky a rumom. Obsah alkoholu v arracku sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 36-38%, takže sa pije pomerne ľahko. Srílančania ho však napriek tomu radi miešajú so sódou, colou, spriteom či tonikom. Nie je ale nič výnimočné stretnúť sa s arrackom aj v ovocných kokteiloch. Ak by ste teda chceli u domácich zabodovať, rozhodne namiesto našej “domácej” vezmite na žúr radšej fľašu arracku. A ak si s nimi pripijete tradičným JAYASRI!, tak si ich srdcia získate okamžite. Zdroj foto: Alchetron.com ~ Free Social Encyclopedia for the World



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Sri Lanka

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva