Americké NAJ

Americké NAJ

Spojené štáty americké – krajina neobmedzených možností, krajina slobody, azda najväčšia svetová veľmoc. 9,883 miliónov kilometrov štvorcových robí z tejto krajiny tretiu najväčšiu krajinu na svete a jej 340 miliónov obyvateľov jej zaistilo rovnakú pozíciu v rebríčku najľudnatejších krajín. My z BUBO v tejto krajine trávime takmer každý týždeň v roku. Poďme sa spolu pozrieť na všetky „naj“ USA.

Najväčším štátom USA je Aljaška. Má rozlohu 1,717 milióna kilometrov štvorcových, čo znamená, že keby bola samostatným štátom, bola by 18. najväčším štátom na svete. Tento nádherný kus krajiny každoročne objavujeme s našimi malými skupinkami na viacerých zájazdoch Aljaškou.

Najmenším štátom USA je Rhode Island. Tento malý štátik na východnom pobreží USA zaberá iba 3 144 km2 . To predstavuje asi 6% z rozlohy Slovenska. Tento štát v oblasti Nového Anglicka však ponúka nádhernú prírodu a sympatické prístavné mestečká.

Najľudnatejším štátom USA je Kalifornia. Takmer 40 miliónov obyvateľov žije v tomto štáte, ktorý často dostáva prezývky ako slnečná Kalifornia. My na našich zájazdoch západom USA trávime niekoľko dní v Kalifornii, spoznávame najväčšie a najznámejšie mestá a obdivujeme prírodu tohto štátu.

Štát Wyoming s jeho 590-tisíc obyvateľmi je na opačnej strane rebríčka zaľudnenosti. V tomto štáte však nájdeme také prírodné krásy, ako je napríklad Yellowstone National Park alebo Devils Rock, ktoré môžeme pozorovať na našom zájazde Prérie a sopky severu USA.

Najteplejším štátom USA je Hawaii s priemernou ročnou teplotou približne 22,8 stupňov Celzia. My z BUBO Havajské súostrovie veľmi dobre poznáme, chodíme sem predsa každý rok. Či už sú to sopky a výborná káva na Big Island, pláže na Oahu, prales na Maui alebo prelet ponad Kauai, BUBO je na Havaji ako doma.

Najchladnejším štátom je kvôli svojej severnej polohe Aljaška. Ak sa však pozrieme na druhý najchladnejší štát, je ním Severná Dakota. Tento odľahlý a relatívne veľký štát sa nachádza nad svojou „sestrou“, Južnou Dakotou, v ktorej sa nachádza aj slávne Mount Rushmore. Priemerná ročná teplota v Severnej Dakote je niečo pod 5 stupňov Celzia.

Najlepšie zarábajúcim štátom USA je Maryland. Priemerná domácnosť tu má ročný plat približne 90 tisíc dolárov. Naopak najhoršie zarábajúcim štátom USA je Mississippi, kde priemerná domácnosť zarobí iba takmer polovicu, konkrétne 48-tisíc dolárov.

Najvyšším bodom USA je vrch Denali s výškou 6190,5 metra, ktorý sa nachádza na Aljaške. Najvyšším bodom mimo Aljašky je Mount Whitney s 4421 metrami. Tento vrch sa nachádza v Kalifornii v pohorí Sierra Nevada. Najvyšším vrcholom Havajského súostrovia je Mauna Kea, ktorú na našich zájazdoch pravidelne navštevujeme. Vďaka jej 4207 metrom máme nádherné výhľady na celý Big Island.

Najnižší bod celého USA by sme hľadali v národnom parku Death Valley. Tento bod sa volá Badwater Basin a nachádza sa v nadmorskej výške -86 metrov pod morom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA