Antické divadlo v Ammáne

Antické divadlo v Ammáne

Rímske divadlo v hlavnom meste Jordánska je jednou z jeho dominánt a populárnym miestom, pri ktorom sa dodnes stretávajú obyvatelia mesta. Najmä večer sa predmestie zaplní rodinami a deťmi hrajúcimi futbal, pochutnávajúc si na tureckej zmrzline alebo len tak užívajúc voľný čas. Niektorí posedávajú v divadle – oproti turistom platia miestni iba symbolické vstupné – a pozorujú okolie.

Divadlo bolo postavené v 2. storočí n.l. počas vlády Antonina Pia, keď bolo mesto známe ako Philadelphia (mesto bratskej lásky). Ako jedno z desiatich dôležitých miest Blízkeho Východu potrebovali jeho obyvatelia kultúrne vyžitie a už len fakt, že má divadlo kapacitu 6 000 divákov, hovorí o záujme miestnych a poodkrýva nám informácie o veľkosti a bohatstve mesta. Keďže už v staroveku sa ľudia snažili ochrániť pred spaľujúcim blízkovýchodným slnkom, je toto divadlo vytesané do kopca smerom na sever, aby na divákov nepražilo slnko.

V divadle sa naďalej konajú koncerty a divadelné predstavenia, aj napriek tomu že sa nám nezachovalo pódium v jeho úplnosti. Okrem toho môžete v jeho priestoroch navštíviť Folklórne múzeum a Múzeum populárnych tradícií – ide o menšie priestory s ukážkami tradičných odevov, šperkov, zbraní či rekonštrukcie života beduínov a bohatých mestských obyvateľov. Aj keď sú figuríny staršieho dáta a aj miestnosti by si zaslúžili revitalizáciu, na krátku návštevu a zoznámenie sa s jordánskou kultúrou sú dostačujúce.

Okrem nich nájdete v areáli zvyšky sôch, kedysi zdobiacich areál divadla, a pri námestí je menšie auditórium Odeon, v ktorom sa konali najmä hudobné koncerty. Zopár metrov od divadla sa taktiež nachádza nymfeum, slúžiaca ako fontána aj zdroj vody pre starovekých obyvateľov mesta. Na konci nám ostáva už iba dať si chutný limetkovo-mätový fresh alebo voňavú silnú kávu s kardamónom, sadnúť si na schody divadla a vychutnávať si večernú atmosféru miesta, ktoré je aj v dnešnej dobe jedno z najobľúbenejších miest na stretávanie pre obyvateľov Ammánu.

Hlavné mesto môžete navštíviť počas zájazdu Jordánsko: Prekvapenie Arábie – naši sprievodcovia vám radi pomôžu s organizáciou výletu do hlavného mesta, ktoré je iba hodinu cesty od našich hotelov pri Mŕtvom mori.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1287 1650€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2427 2960€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: