K cestovaniu a spoznávaniu neodmysliteľne patrí aj lokálna kuchyňa, veď “láska ide cez žalúdok” a platí to rovnako aj o láske ku krajine. Každá destinácia má svoje unikátne gastro zážitky, no sú krajiny, kde miestna stravovacia kultúra predstavuje samostatnú kapitolu spoznávania. Takou je určite aj Šapanielsko. Hoci sa v závislosti od regiónov a ich klímy líši aj miestna kuchyňa, určité spoločné prvky tu nájdeme na celom Pyrenejskom polostrove. Napríklad použitie cesnaku a olivového oleja, ktorého je Španielsko aj zďaleka najväčším producentom na svete. Okrem toho je tu množstvo tradičných pochutín, ktoré si môžete objednať kdekoľvek. Tradičná tortilla - lokálny druh omelety zo zemiakov, cibule a vajíčok, preslávená paella - niečo na spôsob nášho rizota, väčšinou s morskými plodmi (paella de marisco) alebo kuracím či kačacím mäsom (paella valenciana), miestne tapas od výmyslu sveta si zamiluje každý. V horúcej Andalúzii sa schladíte studenou zeleninovou, prevažne paradajkovo-uhorkovou polievkou gazpacho. Čo si ale v uliciach Španielska nemôžete nevšimnúť sú obchody so šunkou, konkrétne sušenou bravčovou šunkou, po španielsky jamón. Obchody plné visiacich stehien jednoducho nejde prehliadnuť, jamón serrrano a jamón iberico (podľa chovného plemena) sú dva najznámejšie druhy tejto miestnej delikatesy. Rovnako ju neprehliadnete ani v reštaurácii či bare, kde jamonero - špeciálny stojan na upevnenie celého stehna nesmie chýbať. Dlhým ohybným nožom s tenkou čepeľou sa z neho ukrajujú jemné lahodné plátky. Dáte si k nim aj queso - teda pardon, syr? Alebo ich budete len zapíjať jemným sviežim vínom? Na večeru ochutnajte rabo del toro, čo v preklade znamená býčí chvost, no nejde priamo o chvost, ale o mäso z okolia posledných chrbtových stavcov, ktoré sa vyznačuje extrémnou jemnosťou a lahodnosťou. Ak som vás dostatočne navnadil, pridajte sa nabudúce k nám v BUBO a poďte si Španielsko vychutnať s nami. Na logicky vystavanom okruhu touto nádhernou krajinou navštívime Madrid, Barcelonu a najkrajšie mestá slnečnej Andalúzie ako Sevilla, Córdoba, Granada či Malaga. Popri spoznávaní najkrajších pamiatok budeme ochutnávať tie najlepšie delikatesy. Španielsko je proste destinácia gurmánov.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Španielsko
- Španielske tapas
- Paella - chuť Španielska
- Kde si dať v Španielsku najlepšie tapas?
- Vegetariánska vlna v krajine Choriza!
- Sangria - svieža chuť teplého Španielska
- Paella - história jedla z Valencie
- Barcelona - Sagrada Familia
- Sevilla - brána do Nového sveta
- Córdoba - mesto učencov v Andalúzii
- Španielska corrida
- Granada - výstup na Pico Veleta
- Las Setas de Sevilla - obrie huby v strede mesta
- Olympijský štadión v Barcelone
- Olympijský areál v Barcelone
- Albaicín - najkrajšia štvrť Granady
- Alcázar v Seville a Hra o tróny
- Najväčšia gotická katedrála sveta v Seville
- Torre Campanario - najkrajší výhľad na Córdobu
- Mešita - katedrála v Córdobe
- Gotická štvrť Barcelony