Archeologický park Neapolis v Syrakúzach

Archeologický park Neapolis v Syrakúzach

Archeologický park Neapolis je jednou z najlepších atrakcií mesta Syrakúzy na ostrove Sicília. Pri návšteve tohto miesta sa môžete tešiť na jeho bohatú históriu a neuveriteľné nálezy. V tomto archeologickom parku sa nachádzajú najvýznamnejšie ruiny starého grécko-rímskeho mesta Syrakúzy. Tento park je rozdelený do troch častí, ktoré zahŕňajú Latomie, Grécke divadlo a Rímsky amfiteáter.

Neapolis bol jednou z piatich štvrtí Syrakúz počas gréckeho a rímskeho obdobia. Považuje sa za múzeum pod holým nebom, kde je možné nájsť rozsiahlu zbierku ruín, ktoré sa datujú do slávnych dní Sicílie. V jednotlivých častiach parku nájdete rôzne významné pamiatky. Medzi nimi sú:

Latomia del Paradiso (Rajský kameňolom) - jedna z najznámejších starovekých jaskýň toho obdobia. Úzka jaskyňa je vysoká 23 m, hlboká 65 m a široká len asi 7,5 m. Caravaggio nazval kameňolom Dionýziovo ucho pre jeho anatomický tvar. Počas grécko-rímskeho obdobia sa tento tmavý kameňolom používal na uväznenie otrokov alebo vojnových zajatcov a vďaka svojmu zvláštnemu tvaru boli strážcovia schopní počuť každé slovo, ktoré povedali.

Grotta dei Cordari - široká jaskyňa charakterizovaná drobnou puklinou ohraničenou vodou a papradím. Pri postupe cez archeologický park môžete navštíviť oltár Gerone II., ktorý je považovaný za najväčší úžasný zachovaný oltár Magna Graecia. Oltár bol obklopený stĺpmi a počas rímskej éry ho zdobili bujné stromy na nádvorí. Bohužiaľ, dnes zostala len základňa tejto obrovskej stavby.

Slávne katakomby San Giovanni Evangelista - takmer 10 000 hrobov od malých výklenkov až po elegantné klenuté komory vrátane nádherných malieb.

Grécke divadlo - Leží na južných svahoch kopca Temenite s výhľadom na moderné mesto Syrakúzy na juhovýchode Sicílie v Taliansku. Postavili ho v 5. storočí pr. Kr., prestavali v 3. storočí pr. Kr. a znovu zrekonštruovali v rímskom období. Dnes je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Grécke divadlo je najväčším príkladom divadelnej architektúry gréckeho západu. Jeho zvláštnosťou je, že je takmer celé vyhĺbené v skale. Okrem predstavení, ako bolo u starých Grékov zvykom, sa divadlo využívalo aj na ľudové zhromaždenia.

Rímsky amfiteáter - Jedna z najlepšie zachovaných stavieb z obdobia raného cisárstva. Stavba má monumentálne rozmery - cca 140 metrov na dĺžku a 119 m na šírku. V strede arény je obdĺžniková jama, ktorá bola pôvodne zakrytá. Z tejto jamy viedla podzemná chodba ku vchodu na južnom konci amfiteátra. Táto jama a priechod boli potrebné pre stroje používané počas výstav. Sedenie v jaskyni je od samotnej arény oddelené vysokou plošinou, pod ktorou bola klenutá chodba, ktorou do arény vstupovali gladiátori. Nad ním boli predné sedadlá, ktoré boli vyhradené pre vysokopostavených jednotlivcov. Amfiteáter prvýkrát vykopal v roku 1839 Domenico Lo Faso Pietrasanta.

Prečítajte si tiež naše blogy:

Najkrajšie grécke chrámy starovekej Sicílie

Výstup na Etnu

Čo vidieť na Sicílii


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: