Arya Diwaker v Paramaribo

Arya Diwaker v Paramaribo

Surinam je zaujímavá krajina, pretože v sebe ukrýva obrovskú mozaiku národností. Nájdete tu moslimov z Jávy, hinduistov z indickými koreňmi, Číňanov, Kreolov a Európanov a dokonca ja pôvodné obyvateľstvo akýmí sú ľudia kmeňa Kalina či Awarak. Hlavné mesto Paramaribo má vďaka okázalému hinduistickému chrámu Arya Diwaker nezmazateľnú stopu tejto komunity. Arya Diwaker neleží v starom meste a ostáva na periférii, aby dokázal nádherne vyniknúť. To ako vyzerá chrám dnes je výsledok obrovskej prestavby a tak ho otvorili až v roku 2001, hoci jeho korene sú zapustené o mnoho hlbšie. Indovia sem do Surinamu prichádzali ako robotníci na zmluvy po tom ako bolo otrokárstvo postavené mimo zákon. Komunita si so sebou priniesla svoje zvyky, náboženstvo a tak v nich horela túžba postaviť si hinduistický chrám, ktorý by ich reprezentoval.

Arya Diwaker založili už v roku 1929, no až v 1936 sa začal chrám stavať a to všetko trvalo do roku 1947, kedy konečne mohli hinduistický chrám slávnostne otvoriť. Hoci sa volá Arya Diwaker, čo v preklade znamená „Árijské slnko“, každý mu to povie „Mandir“, teda slovíčko, ktoré znie v preklade ako „chrám“. Ak sa povie dnes v Suriname „mandir“, každý vie, že sa jedná o tento obrovitánsky chrám. Hinduisti navštevujú chrám len medzi rokmi 1947 a 1975, keď ho museli zbúrať, aby spravili miesto pre nový chrám, hoci jeho výstavbu zabrzdili ekonomické problémy v ktorých sa Surinam zmietal a tak sa čaká dlhšie, než sa patrilo.

Ak poznáte hinduistické chrámy z Indie, tento bude úplne odlišný od všetkého, čo ste dosial videli. Má zvláštny oktagonálny tvar s dvomi poschodiami a po oboch stranách chrámu vyrástli vežičky. Často je zatvorený, tak neuvidíte interiér, ale v strede obrovskej haly je miesto, kde sa zapaľuje oheň, aby sa okolo neho mohli ľudia združovať pri ceremónii. Nájdete tu kopec detailov. Na stenách je svastika, symboly slnka, nápisy v hindi a dokonca by ste objavili niektoré mantry. Vyberte sa na zájazd do Surinamu s BUBO a v Paramaribe tento hinduistický chrám uvidíte na vlastné oči.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

5445
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3320 4150€
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany Paramaribo

Paramaribo Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany

Prejdime sa najmenej turistickými krajinami Južnej Ameriky. Na severnom pobreží juhoamerického kontinentu v oblasti Guyanskej vysočiny sa…

Ivana Tomášová 14 min. čítania
Prečo cestovať do Surinamu? Blog

Blog Prečo cestovať do Surinamu?

Celý svet chodí na pláže Ria, za pamiatkami Inkov v Peru či do dokonalej prírody Patagónie? Prečo si však pre nabliižšiu dovolenku vybrať Surinam?

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: