Baphuon - neznámy chrám Angkoru

Baphuon - neznámy chrám Angkoru

Kambodžský Angkor má obrovské množstvo lákadiel. Nemyslíme teraz len slávny Angkor Wat, ktorý sa stal symbolom krajiny a dostal sa dokonca na kambodžskú vlajku, ale niekdajší Angkor ako mesto Kmérskej ríše. Počas našej BUBO prehliadky Angkoru na zájazde v Kambodži uvidíme najslávnejšie miesta. Zastavíme sa v chráme Bayon, prelezieme cestičky prerastené stromami v Ta Phrome a vychutnáme si aj Angkor, no okrem toho vidíme aj niekoľko menej známych miest.

Medzi ne patrí chrám Baphuon, o ktorom ste dosiaľ zrejme nikdy nepočuli, však? Nachádza sa medzi Bayonom a Sloniou terasou a mnohí okolo neho len prejdú, čo je obrovská škoda. Baphuon je totiž úplny iným chrámom než na aké ste v Angkore zvyknutí. Na prvý pohľad pri troške fantázie pripomína pyramídu. Nie takú, aké vidíme na zájazde v Egypte či Mexiku, ale má ten svoj nezameniteľný tvar. Baphuon má monumentálne rozmery. Siaha do výšky 34 metrov, po dĺžke má úctyhodných 120 metrov a po šírke rovných 100 metrov!

Po tom, ako ho postavili, ho zasvätili Šivovi, jednému z najdôležitejších hinduistických bohov. Dlho sa dokonca myslelo, že chrám nechal postaviť menej známy panovník menom Udayadityavarman II., ale dnes sa už vďaka vedcom razí teória, že to mohol byť skôr Surjavarman I., a teda chrám má dnes takmer presne 1 000 rokov!

K chrámu siaha dlhočizná kamenná cestička dlhá 225 metrov a možno to je dôvod, že sa mnohí otočia a nepokračujú k nemu. Je to však chyba, pretože tu si spravíte krásne fotografie a ak vyleziete na samotný vrchol, užijete si aj výhľad na okolitú džungľu, ktorá kedysi do seba ukryla Angkor so svojimi chrámami.

Baphuon ma prezývku zlatá hora, pretože ho postavili na umelo vytvorenom kopčeku. V 20. storočí, keď sa o chrám začali ľudia viac zaujímať už skoro prestal existovať a takmer sa rozpadol. Dlhé roky sa venovali jeho rekonštrukcii a konečne ho po 51 rokoch práce mohli v roku 2011 otvoriť pre turistov. Tak čo, necháte si ho ujsť alebo si ho pôjdete s nami vychutnať?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

4577
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: