Cape Cross

Cape Cross

Hlavným lákadlom pre turistov na Cape Cross je kolónia uškatcov a zaujímavá história tohto miesta.

Prvým Európanom, ktorý vstúpil na namíbijskú pôdu, bol portugalský prieskumník Diego Cao (1486). Práve on tu postavil prvý kamenný kríž na počesť portugalského kráľa Johannesa. Tradíciou Portugalcov bolo stavať kríž na mieste, kde pristáli. Tieto kríže mali rôzne funkcie - symbol kresťanstva, dokumentácia vlastníckych práv či orientačný bod pre prechádzajúce lode.

Keď bola v roku 1884 založená Nemecká juhozápadná Afrika, hneď bolo v pláne nájsť v Namíbii lepší prístav ako Swakopmund. Úlohu bol poverený nemecký kapitán Becker, ktorý so svojou loďou ''Falke'' našiel vhodnejšie miesto - Cape Cross nachádzajúce sa na Pobreží kostier. Toto kotviace miesto malo jeden problém: nenašli žiadnu sladkú vodu! Pri hľadaní vody našli na polovicu rozbitý kamenný kríž po Portugalcoch. Oni ho potom odviezli do Nemecka, kde nakoniec skončil v berlínskom Múzeu dopravy a techniky.

Na miesto kríža Diega Caa postavil Becker päť metrov vysoký drevený kríž, ktorý bol v roku 1895 nahradený upraveným pôvodným krížom. Cape Cross sa predsa len stal hospodárskym centrom, aj napriek problémom s pitnou vodou. Pretože tam bolo tisíce uškatcov, ktoré boli veľmi žiadané pre ich mäso, kožušinu a olej. Uškatce lovili Angličania už od roku 1894 a využívali guáno. Za to im Nemci platili päťsto libier ročne po dobu desať rokov.

V roku 1895 pracovalo na Cape Cross asi sto ľudí. Dodnes sa tu nachádza cintorín so 104 hrobmi. Aby získali čerstvú vodu, kondenzovali slanú vodu. V prvom roku vyťažili 6000 ton guána a vyviezli 2500 kožušín uškatcov. Ťažba guána išla tak dobre, že postavili prvú železnicu pozdĺž soľných plání až do prístavu, ktorý bol dlhý 16 km. Vozne ťahal rušeň a somáriky.

V roku 1903 sa ťažba guána vyčerpala a kolónia uškatcov sa natoľko zmenšila, že ekonomické aktivity skončili. Dnes je okolie kríža úplne iné. Na Cape Cross žije jedna z najväčších prírodných rezervácií uškatcov v Afrike a my spolu s našimi klientami BUBO nevynecháme návštevu tohto miesta na zájazdoch v Namíbii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: