Chianti a Chianti Classico

Chianti a Chianti Classico

Chianti (vyslov Kianti) a Chianti Classico (vyslov Kianti Klasiko) sú samostatné označenia. Inými slovami, hrozno použité v týchto dvoch vínach sa pestuje na rôznych miestach a pravidlá výroby vína sú odlišné (aj keď veľmi podobné). V roku 1967 bolo Chianti klasifikované ako DOC a od roku 1984 je klasifikované ako DOCG. Aký je rozdiel v DOC a DOCG? Súborne je Chianti veľmi suché, stredne plné, mierne trieslovité víno s príjemnou višňovou príchuťou. 80% hrozna musí byť Sangiovese pestovaného v oblasti Chianti v Toskánsku. Sanguis Jovis znamená Jupiterova krv. Toto hrozno je jednou z najstarších odrôd pestovanou v tejto oblasti od nepamäti už starými Etruskami. 
Súborne si o Chianti zapamätajte: Dá sa vyrobiť len na jednom mieste na svete, v oblasti Chianti.
Víno je založené na hrozne Sangiovese (vyslov sandžovéze)
Každá fľaša Chianti Classico je označená čiernym kohútom. ...
V Chianti Classico cítite červené bobule a fialky. ...
Je šitý na mieru pre paradajky.
Naozaj. Paradajky boli do Európy privezené po výpravách Janovčana Krištofa Kolumba a dnes si bez nich Taliansko ani nevieme predstaviť. Chianti ide geniálne k Toskánskym špagetám.
Chianti Classico sú vína, ktoré pochádzajú z prísnejšie definovaných oblasti, tzv. "Zlatého trojuholníka". Presné vymedzenie nájdete v mojom blogu s videami: Najlepšie vína Talianska.
Uznávaný architekt Marco Casamonti vo vinárstve Antinori nel Chianti Classico vytvoril nádherné dielo, kde Vám odporúčam zastaviť sa. Dielo je realizované iba s použitím materiálov z miestnych zdrojov a skonštruované spôsobom, ktorý rešpektuje a oslavuje okolité prostredie. Výsledkom je štruktúra, ktorá je takmer neviditeľná; trojposchodová budova je votknutá do toskánskych kopcov, pričom stupňovitá strecha je celá pokrytá funkčnou poľnohospodárskou pôdou. Najnižšia úroveň je venovaná skladovaniu a výrobe vína, zatiaľ čo druhé poschodie má múzeum, degustačný priestor a knižnicu. Tieto príbehy spája dramatické točité schodisko à la Guggenheim, ktoré pôsobí ako stredobod celého vinárstva. Chianti je prekrásnou oblasťou. Určite sa sem vypravte!

Chianti Classico DOCG
Hlavné hrozno: Sangiovese
Oblasť: Toskánsko
Typické príchute: prezretá, koncentrovaná červená čerešňa, malina a čierna slivka, doplnená o tóny suchého ovocia a byliniek – suchých brusníc, mäty a rozmarínu – ako aj náznaky bieleho korenia, espressa a kože.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: