Nie je žiadnym tajomstvom, že Peru ponúka nespočetné množstvo gastro zážitkov na každom rohu. Mnoho z nich ochutnáte prvýkrát v živote a budete ich chcieť každý deň. Medzi ne patrí aj nápoj typický najmä pre andské oblasti Peru. Pretože práve tu sa pestuje fialová kukurica, culli, ktorá tvorí základ tohto nápoja.
V súčasnosti je v krajine dostať chichu (čítaj „čiču“) už aj ako „polotovar“ v podobe prášku, ktorý si doma len zalejete vodou. Tu sa však stráca jeho tradičná chuť a blahodárne účinky na náš organizmus. Najlepšie je, ak ju ochutnáte pripravenú tradičným spôsobom na ulici, či v reštaurácii. Ten prebieha tak, že sa táto špeciálna odroda kukurice varí spolu s ananásovými šupkami, pridáva sa škorica a klinčeky. Táto zmes sa po dovarení precedí a nechá vychladnúť. Pred podávaním sa osladí cukrom, či nakrájaným ovocím na drobno, niekedy sa pridá limetka na osvieženie.
Počas našej cesty za objavovaním Peru, inkskej kultúry, či tajomného Machu Picchu, sa zastavíme aj na tento lahodný osviežujúci a zdraviu prospešný nápoj. Fialová kukurica totiž obsahuje antioxidanty, vitamín a má aj protizápalové účinky. Jeho chuť je však nepopísateľne lahodná, odporúčam ochutnať na jednom z našich zájazdov do Peru.
Tipy a zážitky - Peru
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Peru
- Národný park Manu
- Z Aguas Calientes na Machu Picchu
- Nazca, obrazce lietadlom
- Islas Ballestas - ostrovy v Peru
- Prechod z Bolívie do Peru cez náhornú plošinu
- Prechod z Peru do Bolívie
- Prechod z Arequipy k jazeru Titicaca
- Arequipa - tipy na prehliadku
- Cesta do Bielého mesta Arequipa
- Výlet z Paracasu
- Lima - tipy na prehliadku
- Ostrovy na jazere Titicaca
- Rady na prehliadku v Cuzco
- Vyhliadkový let nad Nazcou
- Wayna Picchu - výstup
- Cuy - peruánske morské prasiatko
- Peruánska Amazonka
- Vyhliadka nad jazerom Titicaca
- Lima - Mesto kráľov