Cu Chi tunely - Labyrint vojny vo Vietname

Cu Chi tunely - Labyrint vojny vo Vietname

Cu Chi je mesto v provincii Ho Chi Minh v južnom Vietname, ktoré sa nachádza približne 40 km na severozápad od centra Ho Chi Minh mesta. Sieť Cu Chi tunelov v tomto meste bola budovaná 25 rokov od roku 1948 počas vojny proti Francúzom. Slúžili ako komunikačný prostriedok medzi dedinami a pomáhali Vietnamcom vyhýbať sa francúzskym vojakom. Sieť tunelov bola počas vojny vo Vietname rozšírená na ploche 250 kilometrov. Preto sa stal jednou z dôležitých súčastí stratégie bojových jednotiek Vietkongu a tiež domovom pre tisíce vojakov.

Tunely sa kopali často ručne, vždy len na krátku vzdialenosť. Tunely Cu Chi sú po dlhú dobu viacvrstvovou architektúrou s 3 samostatnými úrovňami: prvé poschodie - približne 3 metre pod zemou, druhé poschodie - 6 metrov pod zemou a spodná časť, ktorá je hlbšia viac ako 12 metrov. Vojaci do zeme vytesali aj neodhalené vetracie otvory a mimoriadne diskrétne ich maskovali. Existuje tiež veľa zručných smrtiacich a nebezpečných pascí, ktoré boli usporiadané tak, aby boli títo ľudia v tuneloch v bezpečí. Verte tomu alebo nie, boli tam nemocnice, školy, divadlá, kuchyne, všetko zabudované do tejto výnimočnej siete tunelov. Vstupy do týchto tunelov boli zakryté tajnými drevenými dverami a maskovacími listami nad nimi. Jeho veľkosť je taká malá, že sa tam zmestí len Vietnamec. Z bezpečnostných dôvodov môžu návštevníci navštíviť iba prvú úroveň a niekoľko ďalších metrov týchto rozšírených tunelov. Tunely sú rozmermi prispôsobené a rozšírené pre návštevníkov z celého sveta. 

Okrem poskytovania podzemného úkrytu zohrali tunely Cu Chi kľúčovú úlohu počas bojových operácií, a to aj ako základňa pre komunistické útoky proti neďalekému Saigonu. Tunely v Cu Chi boli používané Vietkongom počas vojny v Vietname aj ako úkryty pred americkými vojskami a ako základňa pre útoky. Vojaci Vietkongu číhajúci v tuneloch nastražili množstvo nástražných pascí na pešiakov z USA a Južného Vietnamu a nastražili vypínacie drôty, ktoré by odpálili granáty alebo prevrátili krabice so škorpiónmi alebo jedovatými hadmi na hlavy nepriateľských jednotiek. 

Túto oblasť bývalých bojových operácií vo Vietname americká armáda pomenovala "Iron Triangle" kvôli tomu, že bola strategickým miestom, ovládala sa ňou cesta spojujúca Saigon a Kambodžu a nachádzala sa tu značná časť Vietkongu. Hoci americká armáda vynaložila veľa úsilia, nepodarilo sa jej úplne zničiť systém. Dôvodom je, že tieto tunely boli postavené izolovane a mali rôzne úniky do rieky Saigon, falošné bunkre a nástražné pasce. Na boj proti tejto partizánskej taktike by americké sily nakoniec vycvičili niektorých vojakov, aby fungovali ako takzvané „tunelové krysy“. Títo vojaci (zvyčajne malého vzrastu) trávili hodiny navigáciou v stiesnených tmavých tuneloch, aby odhalili nástražné pasce a hľadali nepriateľské jednotky.

V januári 1966 sa asi 8 000 amerických a austrálskych vojakov pokúsilo vyčistiť štvrť Cu Chi v rámci rozsiahleho programu útokov nazvaného operácia Crimp. Potom, čo bombardéry B-52 zhodili na oblasť džungle veľké množstvo výbušnín, vojaci hľadali v oblasti aktivitu nepriateľa, ale boli väčšinou neúspešné, pretože väčšina komunistických síl zmizla v sieti podzemných tunelov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2200 3385€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

1797 2365€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2447 3495€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: