Deň znovuzjednotenia vo Vietname

Deň znovuzjednotenia vo Vietname

Deň znovuzjednotenia Vietnamu je pamätným míľnikom v histórii národného oslobodenia Vietnamu. Úspech Hočiminovej kampane demonštroval odolnosť Vietnamcov. Je to štátny sviatok vo Vietname, ktorý označuje udalosť, keď sily Severného Vietnamu a Việt Cộng dobyli Saigon - hlavné mesto Južného Vietnamu (teraz Hočiminovo mesto). Počas 26. apríla začala vietnamská armáda ofenzívu a úspešne postúpila do srdca Saigonu. A 30. apríla 1975 o 10.45 h vstúpili vietnamské tanky a pechota do Paláca nezávislosti.

Duong Van Minh, ktorý bol práve zvolený za prezidenta Južného Vietnamu 28. apríla, bol nútený sa bezpodmienečne vzdať. Do 11.30 h toho istého dňa bola nad Palácom nezávislosti vztýčená vietnamská vlajka, čo znamená úspech historickej Hočiminovej kampane. To znamenalo koniec vietnamskej vojny. Bol to začiatok prechodného obdobia smerom k znovuzjednoteniu, ku ktorému došlo v národných voľbách 2. júla 1976, keď sa Republika Južného Vietnamu a Severného Vietnamu zlúčili a vytvorili súčasný Vietnam. Toto znamenalo koniec 30-ročného boja za nezávislosť, jednotu a oslobodenie Vietnamu.

Prvýkrát v histórii ekonomicky nerozvinutá koloniálna krajina porazila imperiálny národ. V niektorých vietnamských komunitách si tento deň pripomínajú ako Pád Saigonu, Čierny apríl, Národný deň hanby alebo Národný deň nenávisti. Tento názov pochádza prevažne od vietnamských Američanov, ktorí sa stali obeťami komunistického režimu po nástupe moci Severného Vietnamu nad celým Vietnamom. Pre týchto ľudí sa deň 30. apríla stal symbolom straty slobody a utrpenia, ktoré ich postihli v dôsledku komunistického režimu.

Je však dôležité zdôrazniť, že pre mnohých Vietnamcov znamenal deň 30. apríla koniec vojny a vítaný krok smerom k mieru a obnove krajiny. Preto sa tento deň stále považuje za významný sviatok v celom Vietnamu, aj keď má pre niektorých ľudí aj negatívny význam. Deň zjednotenia Vietnamu sa oslavuje v celej krajine s veľkým nadšením a zápalom. Pri tejto príležitosti sú domáce aj medzinárodné kancelárie zatvorené. Všetky obchodné aktivity v meste sú dočasne pozastavené.

Tento deň sa nesie v znamení hudobných vystúpení, väčšinou historických piesní, ktorých cieľom je pripomenúť ľuďom minulé víťazstvá, odolnosť a vytrvalosť vietnamských síl. V tento deň pred každým domom veje vietnamská vlajka, zatiaľ čo ulice mesta zdobia červené transparenty a vlajky. Kombinácia Medzinárodného dňa práce (1. mája) a Dňa zjednotenia Vietnamu (30. apríla) tvorí dlhé prázdninové obdobie.

Je pozoruhodné, že ak 30. apríl pripadne na víkend, Vietnam bude sviatok dodržiavať aj nasledujúci pracovný deň. Počas Dňa zjednotenia Vietnamu má väčšina ľudí tendenciu vybrať si ideálnu turistickú destináciu ďaleko od zhonu mesta, aby si oddýchli a strávili čas so svojimi rodinami a priateľmi. Aj preto v tomto období vyzerajú zájazdy do Vietnamu trochu inak a veľké mestá sú ľudoprázdnejšie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: