História najväčšieho juhoamerického vinárstva siaha do roku 1883, kedy právnik, diplomat a milovník vína Don Melchor Santiago Concha y Toro so svojou manželkou priviezli do Chile sadenice hrozna z francúzskeho Bordeaux. V roku 1923 sa z jeho privátneho vinárstva stala akciová spoločnosť a už o desať rokov neskôr exportovala víno do Európy. Kvalitný mok si našiel rýchlo svojich priaznivcov a z malej spoločnosti sa postupne stalo vinárstvo svetového formátu, ktoré v súčasnosti obhospodaruje 11 tisíc hektárov viníc v Chile, argentínskej Mendoze a dokonca i v Kalifornii. Pri našej návšteve Santiaga si ideme toto vinárstvo v údolí Maipo pozrieť, dozvedieť sa zaujímavosti z jeho histórie a samozrejme ochutnať klenoty z jeho produkcie. Prehliadku začíname pri rezidencii, kde rodina Dona Melchora bývala. Pochádza z roku 1875, má 22 izieb a je zariadená pôvodným rustikálnym nábytkom. Prístup do nej však majú len vyvolení – akcionári spoločnosti, ktorí sa tu stretávajú a degustujú vínko z miestnej produkcie. Rezidencia je zasadená v nádhernom prostredí parku vo francúzskom štýle, len kúsok od „záhrady“, kde je zasadených 26 najvýznamnejších odrôd hrozna, ktoré sa pestuje v Chile. Vinárstvo spracúva približne dvadsať z nich. Hneď za záhradou je 68 hektárov viníc osadených Cabernet Sauvignon, ktorý sa používa pri druhej „najlepšej“ kolekcii Terrunyo. Hrozno je zavlažované kvapkovým systémom len trikrát do týždňa a to jednu hodinu, čo stresuje vinič a jeho malé plody majú silnú šupku a vysoký obsah cukru. Po prechádzke po „záhrade“, kde porovnávame jednotlivé odrody viniča ochutnávame prvé vínko. Je to Savignon Blanc roku 2015, ktorý je práve vo svojej najlepšej kondícii. Je svetlej žltkastej farby s jemným zeleným odtieňom, mierne kyselkavé, svieže s príjemnými tónmi limetky, hrušky a zelených jabĺk. Príjemný začiatok. Presúvame sa kúsok vyššie, vysvetlíme si proces výroby vína a pokračujeme v degustácii červeného vína z rady Trio, ktoré je zmesou Merlot, Cabernet Sauvignon a Carmenere. Je nádhernej sýto červenej farby s jemnými tanínmi a plným telom. Barikované je v sudoch z amerického dubu, čo mu dodáva príjemné odtiene chuti čierneho ovocia a čokolády s jemnou vôňou tabaku. Nakukneme do moderného vinného „sklípku“, kde toto lahodné víno dozrieva pri regulovanej teplote 8 až 14 stupňov a 60 až 80% vlhkosti vzduchu. Poslednou zastávkou na našej exkurzii je pivnica, v ktorej boli ukladané najlepšie vína, ktoré si Don Mechor privážal z Francúzska. Napriek tomu, že pivnica bola poriadne uzamknutá, pravidelne sa strácali fľašky vzácneho moku. Don Mechor preto rozšíril legendu o diablovi, ktorý pivničku obýva. Mýtus sa rozšíril veľmi rýchlo a po zážitku, kedy zlodeji utekali z vinárstva v obrovskej búrke, sa už nestratila ani fľaša. Značka Casillero del Diablo sa neskôr preslávila po celom svete a sú pod ňou ukryté tie najlepšie vína z produkcie vinárstva Concha y Toro. Čaká nás ochutnávka posledného vínka. Na zdravie! Mohlo by vás zaujímať aj: krajiny s najlepším vínom sveta.
Tipy a zážitky - Čile
- Čo vidieť v Santiago de Chile
- Gran Torre Santiago – najvyšší mrakodrap
- Pablo Neruda – dom čilského básnika
- Jogging v Santiago de Chile
- Hotel Serrano v Torres del Paine, Chile
- Patagóniou na koňoch
- Santiago de Chile - rady a tipy
- Valparaiso a Viña del Mar.
- Aconcagua - najvyššia hora Južnej Ameriky
- San Pedro de Atacama a Mesačné údolie
- Tarapacá - sever Chile
- Prezident Piñera, Chile
- Tipy a dobrú chuť zo Santiago de Chile
- Prvá Cesta Okolo Sveta
- Augusto Pinochetom vs Salvador Allende
- Pod sopkou Licancabur s najvyšším jazerom sveta
- Salar de Atacama
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Južnú Ameriku/ Chile
- Prvá cesta BUBO do Chile -20 storočie
- Wulaia Bay, Patagónia