Dobrodruh, ktorý objavil Petru

Dobrodruh, ktorý objavil Petru

Johann Ludwig Burckhardt bol švajčiarsky cestovateľ a orientalista, ktorému sa pred viac ako 200 rokmi podarilo objaviť skryté starobylé mesto, Petra. Legendárne miesto, ukryté v útrobách pieskovcových masívoch jordánskej púšte. Bolo skryté stovky rokov, až kým ho J.L. Burckhardt znovu objavil v roku 1812.

Burckhardt sa narodil 24. novembra 1784 vo švajčiarskom Lausanne. Odmalička prejavoval záujem o cudzie kultúry a vzdialené krajiny. Po štúdiu na univerzitách v Tübingene a Lipsku sa presťahoval do Londýna, kde v roku 1806 a študoval na Cambridgeskej univerzite. V roku 1809 pod záštitou Združenia na podporu objavovania vnútorných častí Afriky navštívil Sýriu, aby sa naučil po arabsky a zvykol si na moslimský život. Dokonca sa hovorí, že prešiel na rastlinnú stravu a pil iba vodu, aby si jeho telo zvyklo na nízkokalorickú stravu. Podľa inštrukcií londýnskeho združenia mal potom cestovať do oblastí južne od Sahary cez Fezzan, teraz juhozápadný sektor Líbye. 

V roku 1812 na ceste zo Sýrie do Káhiry objavil mesto, ktoré bolo niekoľko stáročí ukryté pred očami cestovateľov a hľadačov pokladov. Beduínske kmene ho dokázali Petru skryť až kým sa Burckhardtovi podarilo presvedčiť ich vydať sa na cestu cez slávny Siq. Jeho úspech bol podmienený faktom, že hovoril arabsky, a dokonca sa učil aj nárečia. Pod menom Šajch Ibrahim Ibn Abdallah potom bolo relatívne jednoduché spriateliť sa s lokálnymi beduínmi. Hovorí sa, že Burckhardt presvedčil beduínov, že chce ísť obetovať kozu na hrob Mojžišovho brata Árona, ktorý sa nachádza na hore neďaleko skrytého mesta, Petry. Jeho cestu cez bájny Siq, priesmyk vytvorený vodou v tieni nádherných pieskovcových masívov zdokumentoval a my tak dnes môžeme navštíviť Petru s myšlienkou, že ideme v presných stopách jej novodobého objaviteľa. 

Po príchode do Káhiry nenašiel Burckhardt nezpečnú cestu na prechod karavány do Fezzanu, preto sa rozhodol cestovať na juh proti prúdu Nílu. Po ceste sa mu podarilo objaviť chrám v Abu Simbel, ktorý je všeobecne považovaný za jeden z najimpozantnejších zo všetkých skalných chrámov. Neskôr sa vrátil na Arabský polostrov, cestoval cez Arábiu a navštívil Mekku. Nakoniec sa vrátil do Káhiry, kde zomrel. 

Cintorín Bab al-Nasr v Káhire, známy aj ako cintorín severnej brány je miestom posledného odpočinku tohoto cestovateľa, dobrodruha a objaviteľa. Zomrel v roku 1817, no na jeho hrobe sú vyryté odkazy v arabčine vrátane rokov podľa arabského kalendára: 

V mene Alaha milosrdného, milostivého! Toto je hrob zosnulého šejka Ibráhíma Ibn ʿabd Aláha Burckhardta, z mesta Lausanne. Narodil sa 10. muharrama roku 1199 a odobral sa do milosti Alaha v požehnanej Káhire dňa 6. zú al-hidždža roku 1232.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1291 1655€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2960
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: