Dve Slovenky, ktoré zdolali Mount Everest

Dve Slovenky, ktoré zdolali Mount Everest Lenka Poláčková to dokázala bez kyslíka

Veľký úspech slovenského športu a cestovateľstva zároveň. Tak sa dá definovať máj 2024. Príčinou však nie sú MS v hokeji, no triumfy dvoch slovenských horolezkýň. Najvyššiu horu sveta pokorila Lenka Poláčková 21. mája. A dokázala to bez pomocného kyslíka ako vôbec prvá Slovenka!

Z Everest Base Campu vyrazila aj s manželom Janom Poláčkom a dvomi šerpami vo štvrtok 16. mája a výstup všetci obdivuhodne dokončili v utorok. O veľký úspech sa so svojimi fanúšikmi podelila Lenka Poláčková na Instagrame.

„Lenka a Honza dnes dopoludnia spoločne vystúpili na najvyššiu horu sveta - Mt Everest. Lenke sa to navyše podarilo bez použitia pomocného kyslíka!“ píše sa v príspevku. Úspech je hodnotnejší o to viac, že pred Lenkou sa to podarilo len deviatim ženám. Slovenka je tak desiatou ženou v histórii, ktorá pokorila strechu sveta bez kyslíka.

Nemenej obdivuhodný je úspech Lucie Janičovej, ktorá sa 12. mája (teda iba o 9 dní skôr) stala vôbec prvou Slovenkou, ktorá zdolala Everest. A hoci použila pomocný kyslík, prvenstvo jej už nik nevezme. Tento pocit v BUBO poznáme dokonale, veď napríklad v roku 2012 s nami bola na Antarktíde prvá Slovenka, v roku 2022 sme zase pokorili najvyšší vrch Brazílie Pico da Neblina ako prvá zahraničná skupina. A to sú len dve z nespočetného množstva prvenstiev – viď história BUBO.

Výstup bez kyslíka na strechu sveta je výnimočný a zo všetkých úspešných pokusov tvorí len 3 až 5 percent. Ešte niekoľko desaťročí dozadu bolo zdolanie Everstu bez kyslíkových fliaš nedosiahnuteľnou métou. Viac zaujímavostí píšeme v blogu Mount Everest.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4546 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4570
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: