Edmund Hillary - prvý muž na Evereste

Edmund Hillary - prvý muž na Evereste

Sir Edmund Hillary, narodený v roku 1919 v Aucklande (Nový Zéland), je celosvetovo známy ako jeden z najvýznamnejších horolezcov v histórii a prvý človek, ktorý spolu so šerpom Tenzingom Norgayom dosiahol vrchol Mount Everestu, najvyššej hory sveta. Táto historická udalosť sa uskutočnila 29. mája 1953. Hillary a Tenzing Norgay dosiahli vrchol Mount Everestu ako prví ľudia, čo bolo považované za jeden z najväčších úspechov v histórii horolezectva. Tento úspech prišiel po mnohých neúspešných pokusoch iných expedícií a bol výsledkom dlhoročného plánovania a tvrdého tréningu. Po ich úspechu sa Hillary a Norgay stali medzinárodnými ikonami. Hillary bol povýšený do rytierskeho stavu kráľovnou Alžbetou II., čím získal titul Sir Edmund Hillary. Táto pocta podčiarkla význam jeho úspechu pre Britské impérium a celý svet. Získal viacero vyznamenaní a medailu od samotnej Alzbety II., dokonca je jeho podobizeň na novozélandskej 5 dolárovke. Miloval hory Nového Zélandu a tak je pri jeho podobizni na päťdolárovke v jeho pozadí najvyšší vrch Nového Zélandu, Mount Cook, nie Mount Everest. Trval na tom, že tam má byt novozélandská príroda. Je po ňom pomenovaná aj posledná časť pred dosiahnutím Mount Everestu - skalná stena Hillar Step. Zajímavosťou je, že na vrchole odfotil šerpu Tenzinga Norgaya, vlastnú fotku z Everestu odmietol. 

V rokoch 1955–1958 sa Hillary zúčastnil Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, počas ktorej sa stal prvým človekom, ktorý prešiel cez Antarktídu od mora k moru cez Južný pól, od čias Amundsena a Scotta.

Okrem Everestu Hillary zdolal niekoľko ďalších významných vrcholov v Himalájach a iných pohoriach po celom svete, čo ešte viac posilnilo jeho reputáciu ako jedného z najlepších horolezcov svojej doby.

V roku 1985 sprevádzal Neila Armstronga v malom dvojmotorovom lyžiarskom lietadle nad Severným ľadovým oceánom a pristál na severnom póle. Hillary sa tak stal prvým človekom, ktorý stál na oboch póloch a na vrchole Everestu. Tento úspech inšpiroval generácie prieskumníkov, aby súťažili o to, čo bolo neskôr definované ako výzva troch pólov.

Hillary napísal niekoľko kníh o svojich dobrodružstvách a skúsenostiach, vrátane autobiografie „High Adventure" a knihy „View from the Summit". Tieto knihy poskytujú detailný pohľad na jeho expedície a osobné pohľady na horolezectvo a prieskum.

Po svojom úspechu na Evereste sa Hillary zameral na zlepšovanie životných podmienok obyvateľov regiónu Khumbu v Nepále. V roku 1960 založil Himalayan Trust, neziskovú organizáciu, ktorá podporuje vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a infraštruktúru pre šerpov a iné komunity v Himalájach. Vybudoval školy, nemocnice a mosty, čím výrazne prispel k rozvoju tohto odľahlého regiónu.

Hillaryho humanitárna práca zanechala trvalý pozitívny vplyv na tisíce životov a jeho dedičstvo je v Nepále veľmi cenené. Jeho záväzok k zlepšovaniu podmienok v Himalájach ukazuje, že jeho úspechy presahovali horolezectvo a zahŕňali aj významný sociálny prínos.

Zomrel v roku 2008, ale v jeho šlapajách pokračuje jeho syn Peter Edmund Hillary. Už v jeho 11 rokoch ho otec vzal na výstup na Mount Everest. Peter Edmund Hillary je dnes tiež horolezec a filantrop. V roku 1990 sa jemu a jeho otcovi podarilo ako prvej dvojici otec a syn vystúpiť spolu na Mount Everest. Vyliezol na mnohé z hlavných svetových vrcholov a 19. júna 2008 dokončil Sedem vrcholov, čím dosiahol vrchol najvyšších hôr na všetkých siedmich kontinentoch, keď vystúpil na Denali na Aljaške.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4744 5785€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: