Egyptské mango

Egyptské mango

Prvé kríky manga boli dovezené z Indie a Srí Lanky na začiatku 19. storočia a boli vysadené.v záhrade paláca Shubra v Káhire za vlády Muhammada Aliho Pašu, osmanského albánskeho vojenského veliteľa, ktorý sa stal de facto vládcom Egypta v rokoch 1805 až 1848.

Muhammad Ali Paša je považovaný za zakladateľa moderného Egypta. Počas svojej transformačnej vlády zmenil byrokratické štruktúry krajiny a reorganizoval hospodárstvo prostredníctvom reforiem. Tieto reformy spolu so zlepšením vzdelávania položili základ, na ktorom mohol prekvitať autonómny egyptský štát.

Muhammad Ali okrem svojho štátnického umenia miloval mango. V tých časoch bolo mango stelesnením bohatstva, vzácneho pôžitku získaného z cudzích krajín a vyhradeného výlučne pre najbohatšie vrstvy spoločnosti. Šťavnatá sladkosť manga sa stala symbolom rodiacej sa dynastie Muhammada Aliho – dynastie, ktorá pretrvala viac ako 150 rokov. Niektoré z najstarších mangovníkov v Egypte možno ešte stále nájsť v záhrade paláca Shubra, ktorá je teraz areálom Poľnohospodárskej fakulty Univerzity Ain Shams.

Trvalo desaťročia, kým sa ovocie dostalo do rúk širokej verejnosti. V skutočnosti to bolo v káhirskej štvrti Maadi, kde sa zakorenila a rozkvitla prvá generácia mangovníkov.

Začiatkom 20. storočia slúžilo Maadi, zelené predmestie pozdĺž Nílu, ako útočisko pre kvitnúcu komunitu Egypťanov a cudzincov, ktorí sa prisťahovali do Káhiry z celého sveta. Práve podnebie Maadi viedlo mnohých z týchto osídlencov k pestovaniu stromov vo svojich záhradách.

Egypt je domovom viac ako 200 druhov manga, z ktorých každý má odlišnú chuť a vzhľad. Zber úrody manga prebieha v mesiacoch od júna do novembra. Mangovník potrebuje najmenej päť až osem rokov, aby zarodil. Okrem citrusových plodov tvorí mango aj významnú časť poľnohospodárskej produkcie krajiny a jej exportu. Podľa nedávnych štatistík sektora hospodárskych poľnohospodárskych záležitostí ministerstva poľnohospodárstva a meliorácie je množstvo pôdy venovanej pestovaniu manga v krajine približne 320 000 akrov s celkovou produkciou viac ako 1,2 milióna ton ročne. Hlavnou destináciou egyptského manga je Saudská Arábia. Egyptské mango sa vyváža aj na európske trhy, do Ruska, Ukrajiny, Spojených arabských emirátov, Ománu, Kataru a Libanonu. Minulý rok Egypt vyviezol 76 470 ton, čím sa zaradil medzi 10 najväčších svetových vývozcov manga. Mexiko je najväčším svetovým vývozcom tohto ovocia.

Nedávne zmeny teplôt a počasia spojené so zmenou klímy však ohrozujú egyptské poľnohospodárstvo a tiež úrodu manga v krajine. V lete 2021 zažila Ismailia, domov jednej tretiny egyptskej úrody manga, jednu z najhorších úrod za posledné desaťročia, Egypt stratil takmer 80 % ročnej produkcie. Začiatkom zimy sa provinciou prehnali náhle vlny horúčav a v marci sa opäť vrátili. Farmári sa sťažovali, že horúce a vlhké dni spolu s chladnými nocami narušili mangovníky v celom regióne. Objavili sa aj správy o vypuknutí choroby plodín známej ako „čierna pleseň“, ktorej sa darí v teplom počasí, čo ďalej ovplyvňuje produkciu manga. Aj keď bol rok 2022 bohatý, podobne bola zasiahnutá minuloročná úroda.

Najznámejším druhom egyptského manga sú Awais, ktoré je známe pre svoju lahodnú chuť a šťavnatú textúru. Zebdea je druh, ktorý sa najviac vyváža do zahraničia.

Okrem toho, že počas BUBO zájazdu v Egypte môžete vyskúšať túto delikatesu, v podobe čerstvého manga, odporúčam vyskúšať hlavne čerstvý mangový džús, bez ktorého sa návšteva Egypta nezaobíde. Je to nápoj, na ktorý ešte dlho budete spomínať. Ak ešte stále rozmýšľate nad návštevou tejto krajiny, prečítajte si náš blog 10 zážitkov alebo prečo navštíviť Egypt.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

3064
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2425

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: