El Fishawy Cafe v Káhire

El Fishawy Cafe v Káhire

Asi pred 240 rokmi (prevdepodobne v roku 1773) začal muž menom al-Fishawy každý večer po modlitbách podávať kávu svojim priateľom v uličke káhirskej štvrti Khan al-Khalili. Podľa potomkov Al-Fishawyho sa tu začali stretávať ľudia zo širokého, aj blízkeho okolia, reči o kaviarni sa šírili a hostí pribúdalo.

Al-Fishawy postupne pridal do svojho nápojového lístka mätový a anízový čaj, rovnako ako aj vodné fajky. Tak sa zrodila Qahwat al-Fishawi, Fishawy's Café, dnes najznámejšia kaviareň v arabskom svete a pamätník tradičného egyptského spoločenského štýlu a formy oddychu pri káve, čaji a vodnej fajke.

„Odlišujeme sa od ostatných kaviarní, pretože pracujeme na zachovaní starého štýlu,“ hovorí Akram al-Fishawy, jeden z majiteľov siedmej generácie kaviarne. „Qalnvat al-Fishawi skutočne predstavuje egyptskú minulosť."

Fishawy's je útulnou kaviarňou uprostred vibrujúceho centra s najbohatšou káhirskou islamskou architektúrou a v spleti historických pamiatok. Okrem labyrintu trhu Khan al-Khalili zo 14. storočia je neďaleko aj populárna mešita Sayyidna al-Husayn ibn Ali, kde je údajne pochovaná hlava jedného z vnukov proroka Mohameda. Len pár metrov cez cestu sa nachádza 1000-ročná al-Azhar, jedna z najstarších univerzít sveta.

Aj kvôli tejto polohe sa Fishawy's stalo obľúbenou čajovňou a kaviarňou v tejto časti Káhiry, rovnako ako aj miestom stretnutí po viac ako dve storočia plejády egyptských spisovateľov, umelcov, hudobníkov, študentov a intelektuálov, z ktorých všetci, ako sa zdá, k tomuto miestu prechovávali vrúcne city a volali ho druhým domovom.

„S láskou pozdravujem môj milovaný domov, al-Fishawy," píše sa v jednom zázname vo viaczväzkovom registri hostí kaviarne. „Boh daj tomuto miestu a jeho majiteľom dlhý život, slávu a šťastie. Váš verný syn, Naguib Mahfouz. December, 1982." Akram al-Fishawy vysvetľuje, že Mahfouz bol najznámejším „štamgastom“ kaviarne a časti svojej trilógie ocenenej Nobelovou cenou napísal v zadnej časti kaviarne.

Medzi ďalších významných patrónov patril Ahmad Rami, básnik, ktorý napísal piesne pre legendárnu speváčku Umm Kalthum, a dokonca aj kráľ Farouk, vládca Egypta v rokoch pred a po druhej svetovej vojne. Dobré priania sa objavujú aj v knihe návštev z pera Alexa Haleyho, autora knihy Roots. Televízny seriál natočený práve podľa jeho knihy je v Egypte jedným z najväčších hitov poslednej doby.

„Všetko, čo sa stalo v Egypte, prešlo cez Fishawy, prichádzajú sem ľudia zo všetkých vrstiev, Egypťania aj turisti.“ hovorí posledný al-Fishawy s hrdosťou.

Kaviareň Fishawy má svoj každodenný rytmus. V skorých ranných hodinách prichádzajú na šálku čaju, či kávy, taxikári, remeselníci a obchodníci. Na poludnie sem prichádzajú v húfoch zvedaví turisti s fotoaparátmi, predierajúc sa pomedzi stolíky, manévrujúcich čašníkov a pouličných predavačov. Popoludnie prináša vlnu študentov a so západom slnka aj skupiny veriacich po ich modlitbách v neďalekej al-Husayn mešite. Hlavne večer a cez víkendy je Fishawy's plný Egypťanov z rôznych kútov krajiny. Práve v tomto čase máte najväčšiu šancu vypočuť si aj melódie klasického hudobného nástroja „ud”, na ktorom hrajú miestni skvelí hudobníci. Ďalšou možnosťou je vypočuť si recitované verše, ktoré sa tu prednášajú uprostred všetkého toho nočného hluku a zhonu.

Napriek zmenám, ktoré v priebehu rokov zasiahli kaviareň aj krajinu, zostáva Qahwat al-Fishawy stale rovnaká. Od tradičného menu po ošúchané rámy zrkadiel a čašníkov, ktorí kričia svoje objednávky cez uličku do kuchyne, Fishawy's sa páči všetkým, ktorí sem vstúpia.

Čaj, najobľúbenejší nápoj vo Fishawy's – a vo väčšine arabského sveta – sa dodáva v ošúchanom modrom smaltovanom čajníku s miskou cukru, vetvičkami čerstvej na'na' alebo mäty a malým pohárom. Káva sa podáva v tradičnej arabskej kanake, ryhovanej medenej nádobe s dlhou rukoväťou, s cukrom na boku.

Medzi ďalšie národné obľúbené nápoje patrí karkadé - sýtočervený ibištekový čaj, anízový čaj, čerstvá limonáda a sahlab, horúci a hustý nápoj ako zriedená pšeničná smotana, obzvlášť obľúbený v zime s orechmi a hrozienkami.

Väčšina maličkých okrúhlych stolíkov s popraskanými mramorovými doskami, ktoré držia pohromade hliníkové rámy, majú asi toľko rokov ako samotný Fishawy. Rovnako ako aj veľké olejomaľby a obrovské zrkadlá v pozlátených arabeskových rámoch vykladaných perleťou. Dokonca aj steny, opotrebované časom a pokryté tlmenou žltou farbou, dodávajú charakter a navodzujú dojem, že kaviareň je takmer taká stará ako samotný Khan al-Khalili.

Tradičné arabské vodné fajky sú rovnako dôležité ako čaj. Počas typického večera sa v malej kuchyni kaviarne pripraví až 400 vodných fajok starostlivo vyčistených, s rozžiarenými uhlíkmi a plné balíčkov aromatických tabakových zmesí, ktoré sú buď s príchuťou tradičnej melasy alebo ľahšej jablkovej varianty. Ženy aj muži poťahajú cez ohybné dlhé trubice s valcovou drevenou rúčkou, vodné fajky spokojne bublocú, aróma a atmosféra vo Fishawy je viac než očarujúco orientálna.

Mohli by vás zaujímať BUBO blogy o Egypte:

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

3064
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2425

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: