Festival cigár v Havane

Festival cigár v Havane

Na prelome februára a marca 2023 sa začal 24. ročník Festival del Habano, ktorý vzdáva hold tomuto tradičnému odvetviu kubánskej ekonomiky. Festival každoročne oslavuje 27 značiek ručne vyrábaných, prémiových cigár pod materskou značkou Habanos. Fabriky otvárajú svoje tajné kúty, tabakové plantáže vítajú návštevníkov z celého sveta. V BUBO sme na tento festival v meste Havana zavítali a opíšeme vám jeho atmosféru a priebeh.

Udalosť sa začína veľtrhom 85 spoločností z takmer tuctu krajín, ktoré so sebou nesú naozaj všetko, čo k tomuto pôžitku patrí. Od výbavy až k sartoriálnym náležitostiam. Ťažiskom programu sú však semináre, prednášky a interaktívne dielne, kde vás naučia šúľať cigary najväčší majstri svojho remesla. A networking. Veľa networkingu pri skvelej cigare, výbornom rume, lahodných vínach či šampanskom Taittinger.

Prvou príležitosťou na zoznámenie sa s komunitou oddávajúcou sa vášni k cigarám je Welcome Party. V jej medziach budú oslavy kubánskych cigár tento rok na mimoriadnej úrovni, keďže sa vzdáva hold aj 30. výročiu firmy Habanos, ktorá počas svojho pôsobenia pozdvihla étos kubánskych cigár do nevídaných výšok, a preto si ich uctili špeciálnou edíciou cigár San Cristobal de la Habana. 

Ani sa človek nenazdá, už sa ocitá v druhom vrchole udalosti, tzv. ,,Midweek Evening” (Večierok v strede týždňa). Každý rok sa Habanos sústredí na dve značky zo svojho portfólia, ktoré si uctí špecifickým spôsobom. Nie sú to len semináre a plány o jej budúcom smerovaní, ale odkrýva sa nová vitola (veľkosť cigary). Prvou poctenou značkou toho roku bola Quai D’Orsay pomenovaná po sídle francúzskeho ministerstva zahraničných vecí. Nečudo, že jej patrí popredné miesto v obľúbenosti vo Francúzsku, a to nielen medzi diplomatmi, už dlhých 50 rokov.

Veľkej popularite sa teší súťaž o Someliéra cigár (Habanasommelier), kde si po kvalifikácii vo svojej domácej krajine prídu súťažiaci z celého sveta porovnať si svoje vedomosti o cigarách. Nejde len o lexikálne vedomosti, ktoré preveria aj najväčšieho znalca, ale najmä o tie praktické. Súťažiaci iba základe chuti musia uhádnuť, o akú značku, model a ročník cigary ide. Aby toho nebolo málo, pripravia si vlastnú prezentáciu kombinácie cigary a nápoja pre odbornú porotu.

Nechcete si nechať ujsť príležitosť nechať si poradiť od majstrov ani vy? Žiaden problém. Pri jednej z disciplín vám na základe vašich preferencií a práve konzumovanej večeri someliéri odporučia tú ideálnu cigaru pre daný moment. Neopakovateľný luxusný zážitok. Vedeli ste, že presne pred 20 rokmi vyhral túto prestížnu a nesmierne náročnú súťaž aj Čech Ivo Dvorák?

Korunovaním týždňa je Gala večer, kde pódium je určené pre jednu z najprestížnejších značiek cigár - Trinidad. Krása a poetickosť jej chuti je hodné pomenovania po jednom z najčarovnejších kubánskych miest Trinidad. Odhalením novej vitoly sa večer iba začína. Nasleduje prezentácia cien pre osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj cigarového priemyslu či jeho zveľadeniu na sociálnych sieťach, internete či iných médiách. Spravidla sa odovzdáva aj čestná cena pre nejakú celebritu.

Pamätná je ďakovná reč Jeremyho Ironsa, ktorý dovtedy holdoval viac cigaretám ako cigarám. Pri poďakovaní odlíšil fajčenie cigariet a cigár ako rôzne formy karnálnych radostí. V roku 2005 si preberal cenu slovami ,,Doteraz som mal veľa sexu a málo milovania. Odteraz však uprednostním milovanie sa pred sexom.”

Program popretkávaný kultúrnymi vystúpeniami svetových celebrít uzaviera dražba humidoru s cigarami z limitovaných edícií. Jej výťažok smeruje do kubánskeho zdravotníckeho systému. Minulý rok sa humidor vydražil za takmer 12 miliónov USD.

Kuba je cigarovou kultúrou priam presýtená. Vďaka našim zájazdom na Kubu si tak viete vychutnať čaro tejto neresti počas celého roka. Pridáte sa?

Mohli by vás zaujímať aj blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2804 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: