Hadriánov oblúk v Džeraši

Hadriánov oblúk v Džeraši

Rímsky Džeraš je spoločne s Petrou najunikátnejšia pamiatka celého Jordánska. Na žiadnom z naších zájazdov do Jordánska toto miesto nevynecháme, pretože vieme, že je to jedna z najdôležitejších pamiatok Blízkeho Východu. Džeraš je posiaty pamiatkami, no predsa len niektoré z nich vynikajú nad tými ostatnými. Takou je staroveká, rímska Hadriánová brána, ktorá kedysi, ale aj dnes slúžila ako vstup do mesta. Dnes je prvou pamiatkou, ktorú uvidíte, ak prichádzate z Ammánu a je prvou pamiatkou, ktorej sa dotknete, ak sa ocitnete v areáli.

Nedá sa obísť a je to skvelé, pretože je to skutočne pompézny vstup do zabudnutého rímskeho mesta. Hadriánov oblúk napovedá, že ho postavili v druhom storočí, kedy tento výnimočný cisár vládol rímskemu svetu. Oblúk mali postaviť okolo rokov 129 až 130 nášho letopočtu ako pamiatku na to, že sa práve tu zastavil Hadrián na svojej ceste po provinciách. Ak bol niektorý z rímskych cisárov braný ako cestovateľ, bol to práve Hadrián. Už na prvý pohľad má v sebe monumentalitu a keď to vezmeme číselne.

Je vysoký takmer 22 metrov, široký 37 metrov a tak patrí medzi najväčšie svojho druhu v celej Rímskej ríši. Aj napriek tomu, že tu stojí viac než 1900 rokov je pomerne slušne zachovalý a aj vďaka tomu, že sa v jeho blízkosti našlo viaero fragmentov, dá sa veľmi pekne rekonštruovať jeho príbeh. Možno nechýbalo veľa a stál by na opačnej strane mesta. Plánovalo sa totiž, že bude stáť v južných častiach Džerašu, no po tom ako sa začalo mesto rozrastať a navštívil ho Hadrián, rozhodlo sa, že sa v budovaní bude pokračovať práve na severe.

To preto je dnes Hadriánov oblúk akoby mimo ruín mesta a ukrýva sa za ním len Hippodrom a potom niekoľko stoviek metrov prázdnoty. Práve tam sa mal Džeraš rozrastať, no jeho zlatý vek skončil, s ním financie a napokon ostalo pri plánoch. Oblúk má tri prechody. Prvý v strede je najvyšším s výškou desiatich metrov a dva menšie, po stranách siahajú do výšky 5,2 metra. Má v sebe korintské hlavice, niektoré z prvkov zrejme patria k stopám Nabatejcov a oblúk korunuje tympanon a časti ozdobené vlysmi.

Oblúk zdobil aj nápis, ktorého fragmenty dnes nájdete ležať na zemi na strane bližšej k Hippodromu. Zastavte sa tu a nechajte sa viesť Džerašom, aby ste mohli cestovať v čase.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2791 3404€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: