Havana, informácie o meste

Havana, informácie o meste História a členenie hlavného mesta Kuby

Havana alebo španielsky La Habana je hlavné mesto a najväčšie mesto ostrova Kuba. Je to zároveň aj centrum obchodu a prístav. Má medzinárodné letisko kam smerujú priame linky z Európy, najčastejšie Air France či Iberia alebo KLM. V Havane žije okolo 2,1 mil. obyvateľov a rozkladá sa na území veľkom 728 km2, čo je približne dvojnásobok rozlohy Bratislavy. Havana je zároveň štvrtou najväčšou metropolou Karibiku.

Havana sa nachádza na severe ostrova - na mieste, kde sa stretáva Mexický záliv s Atlantickým oceánom. Delí sa na 15 častí, a teda tá najhlavnejšia je Havana Vieja, ktorú môžeme nazvať "Starým mestom", sa rozprestiera rovno pri prístave. Sú tam tie najdôležitejšie pamiatky - galérie, múzea, kostoly, reštaurácie a, samozrejme, bary. Sú tu 4 hlavné námestia: San Francisco, Catedral, Vieja, Armas. Ďalšia známejšia štvrť je Vedado, ktorá pôsobí modernejším dojmom, sú tam kancelárie a hotely.

Založili ju Španieli v 16. storočí (1519), ktorí cez novopostavený prístav v Havane prevážali do Európy náklad z Nového sveta. V roku 1607 získala titul hlavného mesta od španielskeho kráľa Filipa II. a okolo mesta sa postavili obranné múry. V erbe mesta sú tri hrady, ktoré chránili Havanu - Morro, Fuerza a Punta a kľúč na znaku reprezentuje vstupnú bránu do Nového sveta.

Havana v roku 2019 oslávila už 500 rokov. Patrí na zoznam UNESCO, jej centrum prejdete počas celodennej prehliadky aj na pešo po uličkách, ktoré sú nerovné/vykamienkované (majte dobrú obuv) a v jej uličkách neraz narazíte na charakteristické americké autá (na BUBO zájazdoch na Kube sa v nich aj odvezieme).

Havana sa hlavne v 17. storočí veľmi rozrástla o nové budovy, ktoré kopírovali ibersky štýl architektúry a štýl architektúry z Karibských ostrovov. V tomto období bolo postavených mnoho pamiatok, ktoré stoja dodnes. Kláštor sv. Augustína, hrad, kaplnka Humilladero, kostoly, nemocnica, kláštor Santa Teresa.

Havana v 18. storočí bola tretím najväčším mestom v oblasti. Pred ňou boli len Lima a Mexico City.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: