Hrochy kolumbijské - pokračovanie

Hrochy kolumbijské - pokračovanie

Pred rokom sme uverejnili na BUBO fóre príspevok o zvieratách, ktoré nikdy neboli určené do Latinskej Ameriky. Na začiatku tohto príbehu bol Pablo Escobar, ktorý si v 80.rokoch prepašoval štyri hrochy (jedného hrocha a tri hrošice) priamo do svojho luxusného sídla. Zvieratá, ktoré by sme hľadali v lesoch a savanách Subsaharskej Afriky, tak dnes môžeme vidieť aj v okolí Bogoty. Pre miestnych obyvateľov je to neoficiálny maskot oblasti, ale odborníci bijú na poplach. Podľa aktuálnych výpočtov, ak to takto pôjde ďalej, v roku 2040 počet jedincov dosiahne 1500. Keď v roku 1993, po smrti Escobara, zabavili jeho luxusnú vilu Hacienda Nápoles, väčšinu exotických zvierat, ktoré našli, rozmiestnili po zoologických záhradách. Štyri hrochy nechali v areáli - čo bol zlý krok - tropická Kolumbia je doslova raj pre hrochy - hojný dážď, množstvo jedla a žiadny prirodzený nepriateľ. V Afrike napadol a zabil viac ľudí ako ktorýkoľvek iný veľký cicavec. Napr.v roku 2009 po terorizovaní celého okolia museli poslat lovcov - po vlne kritiky súd vyhlásil za nelegálne zastreliť hrocha v prírode.

Aktuálne ako najlepšia možnosť sa javí sterilizácia. Práve v tejto oblasti prišlo k niekoľkým novinkám. V rámci experimentálneho procesu imunokastrácie dodali GonaCon, ktorý sa používa ako alternatíva na kontrolu rastu populácie hrochov v chránenej oblasti Magdalena Medio. Bolo sterilizovaných 24 hrochov vďaka daru zo Spojených Štátov zo zbierky agentúry USDA APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service)

Aplikácia lieku sa uskutočňuje dvoma spôsobmi: prvým pomocou šípok na hrochy, ktoré sú v špeciálne navrhnutej ohrade; a druhý priamo v rezervácii pomocou šípkových pušiek.

Ide o antikoncepciu, ktorá je účinná u samcov aj samíc a bola určená pre populáciu hrochov v blízkosti parku Hacienda Napoles. V rámci tohto pilotného programu sterilizovali 24 jedincov okrem 11, ktorí predtým podstúpili tradičnú operáciu.

V porovnaní s chirurgickou sterilizáciou, ktorá môže stáť 6-7 tisíc eur, nepočítajúc riziko personálu a zložitosť, veterinárny tím  Cornare vysvetlil, že GonaCon sa javí ako oveľa lacnejšia a efektívnejšia možnosť.

Vyzerá to tak, že sa konečne našlo riešenie roky trvajúceho problému. Navštívte Kolumbiu na zájazde s BUBO a dozviete sa viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

16.08. → 25.08. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5026 5290€
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: