LGBT+ v Kolumbii

LGBT+ v Kolumbii Lesby a gejovia v Južnej Amerike

Vedeli ste, že tradične konzervatívna a silne katolícka krajina schválila manželstvá homosexuálov ústavným nariadením už v roku 2016? Kolumbia sa tak stala štvrtou latinskoamerickou krajinou povoľujúcou manželstvá párom rovnakého pohlavia po Argentíne, Brazílii a Uruguaji.

Avšak toto rozhodnutie bolo len poslednou bodkou v presadzovaní práv homosexuálov. Už v roku 2011 Ústavný súd rozhodol o tom, že homosexuálny pár tvorí rodinu, čím sa umožnila individuálna adopcia detí. Oficiálne však adopcie boli legalizované až v roku 2015, kedy právo všetkých detí na rodinu bolo povýšené nad sexuálnu orientáciu. Právo dediť u párov rovnakého pohlavia, ktoré spolu žili viac než dva roky a ich partnerstvo bolo registrované na úrade, bolo dokonca garantované už v roku 2007. V tom istom roku sa uzákonil aj nárok na rovnaké sociálne benefity ako u heterosexuálnych párov (najmä zdravotnú starostlivosť).

Za priekopníkov kolumbijského oslobodzovacieho hnutia homosexuálov sú považovaní León Zuleta a Manuel Velandia. V roku 1981 sa postarali o to, že homosexualita bola dekriminalizovaná. Dovtedy bola považovaná za trestný čin a v prípade uznania viny hrozil trest na 5 až 15 rokov väzenia.

28. júna 1982 sa v krajine uskutočnil prvý “Pride” (najväčšia LGBTQ+ oslava na celom svete s cieľom pozdvihnúť povedomie o právach tejto komunity). Vtedy sa pochodu zúčastnilo 32 ľudí a 100 policajtov im uvoľňovalo cestu. Len pre porovnanie, v roku 2019 to bolo už vyše 70 000 ľudí. Každoročne sa totiž koná nielen v Bogote, ale aj v iných veľkých mestách, ako je Medellín či Cali..

Zaujímavosťou tiež je, že Bogota má nielen svoju prvú otvorene gay starostku, ale aj celú LGBT+ štvrť – Chapinero. Písmená na značke tejto štvrte hrdo nesú farby dúhovej vlajky. V Bogote tiež nájdete najväčší gay club v celej Latinskej Amerike, Theatron. Má kapacitu 5000 ľudí a na piatich poschodiach je rozdelený do 13 menších klubov. Každý z nich ma vlastnú tému, napríklad hity 80’rokov, sálu, kde hrá salsa, sálu pre lesbičky, sálu pre gayov a podobne.

Dnes je Kolumbia krajinou, ktorá víta rôznorodosť a je považovaná za priateľskú k homosexuálom (gay friendly). V roku 2018 získala dokonca cenu ako Najlepšia destinácia pre gay turizmus v Južnej Amerike vo World Travel Awards.

Kolumbijci radi vravia, že tak ako sú rozdielne klimatické regióny a hudobné rytmy ich krajiny, tak sú rozdielni aj jej ľudia. Či už patríte k tejto komunite, alebo ste len zvedaví a spoznávanie kolumbijskej kultúry vás len zaujíma, každý si tu vie nájsť to svoje.

Foto: autorka textu, Medellín, 2019

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

09.04. → 18.04. +22 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

3916
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

6533
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4364
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: