India - úvod do krajiny

India - úvod do krajiny

Najľudnatejšia krajina sveta je akoby inou planétou a India vo vás bude rezonovať ešte veľmi dlho. Má v sebe obrovskú históriu, spája regióny, ktoré sú od seba tak odlišné akoby ste brali krajiny z celého sveta a ukrýva v sebe všetko od pláží cez krásne hory, čajové plantáže, prírodné divy, chrámy aj koloniálne stopy. India je ako samostatný kontinent. Pozrite si niekoľko zaujímavých faktov!

Rozloha dnešnej Indie je 3 287 263 kilometrov štvorcových, čo robí z Indie 8.najväčšiu krajinu na celom svete. Ak by ste chceli krajinu prejsť po obvode, museli by ste prejsť cca 13 888 kilometrov. Len samotné pobrežie, ktorým India disponuje má cca 7000 kilometrov. Čo sa týka susedov, India má hranice so šiestimi krajinami. Najdlhšiu hranicu má India s Bangladéšom, meria až 4142 kilometrov a na druhej priečke je hranica s Pakistanom s dĺžkou 3190 kilometrov. Nasleduje 2659 kilometrov dlhá hranica s Čínou, 1770 kilometrová hranica s Nepálom, 1468 kilometrová hranica s Myanmarskom a najmenšiu hranicu, ktorá sa spája s Indiou je tá s Bhutánom, ktorá meria „len“ cca 659 kilometrov.

India predbehla Čínu a stala sa najľudnatejšou krajinou celého sveta. Dnes tu žije cez 1,42 miliardy ľudí a tí sa delia do mnohých skupín. India je etnicky mimoriadne rôznorodá, no mnohé menšie etniká sa zgrupujú do dvoch najväčších celkov. Dominantým etnikom sa tak stávajú „Indo-árijci“ so 72 % a druhým etnikom sú „Drávidi“ s 25% podielom. Napočítali by sme tu však niekoľko stoviek etník. Čo sa týka jazykov, odborníci sa domnievajú, že India má druhý najväčší počet jazykov na svete (najviac má mať Papua Nová Guinea) a ich počet je niekde okolo čísla 780! Najrozšírenejším jazykom je jazyk Hindi so 44% podielom. Druhým najpoužívanejším jazykom je Bengali (oblasť Kolkaty) s 8% a po ňom nasledujú jazyky Marathi (Mumbai) s 6,9%, Telugu (Hyderabad) s 6,7%, Tamil (Chennai) s 5,7%, Gujarati (Ahmedabad) s 4,6%, Urdu so 4,2% alebo Kannada (Bangalore) s 3,6 %. India má dnes 22 úradných jazykov, ale v parlamente sa smie používať iba hindi a angličtina. Hindi sa stále používa ako spojovací a dorozumievací jazyk v Indii.

K najväčším mestám Indie patrí hlavné mesto Dillí, kde žije cca 30 miliónov obyvateľov. Mumbai má cca 22 miliónov, Kolkata cca 15 miliónov, Bangalore 14 miliónov, Chennai 12 miliónov a Hyderabad cca 11 miliónov obyvateľov.

Čo sa týka náboženstva, India ich má v sebe viacero, no najdôležitejším je v krajine hinduizmus ku ktorému sa hlási cca 79% obyvateľov krajiny. Druhým najväčším náboženstvom v Indii je islam so svojimi 14,2% a tretie miesto patrí kresťanstvu s 2,3%, Sikhom patrí 1,7% a Budhistom iba 0,7%. Za zmienku stoja aj Džinisti s 0,4 %. Náboženstvo hrá v Indii mimoriadne dôležitú rolu a náboženské festivaly, púte a oslavy sú tu takmer na dennom poriadku.

India je parlamentnou, demokratickou republikou na čele ktorej je prezident. Dnes je prezidentkou Droupadi Murmu (15.prezident Indie v poradí), ktorá sa stala druhou indickou ženou na poste prezidentky. Najdôležitejšou postavou v politike je však indický premiér. Indický parlament má dve komory. Rajya Sabha má 245 členov, kde 233 členov volia predstavitelia indických štátov a zvyšných 12 určí prezident. Lok Sabha má 545 členov a 543 z nich vola ľudia priamou voľbou, zatiaľ čo zvyšných 2 určí prezident. Parlament sa volí na 5 rokov.

India je krajina, ktorá má 28 štátov a 8 teritórii. Najväčším indickým štátom je Radžastan s rozlohou 342 239 kilometrov štvorcových a najmenším štátom je Goa s rozlohou 3702 kilometrov štvorcových. K Indii patria aj ostrovy akými sú Andamany, Nikobary či Lakadivy.

India má niekoľko symbolov a patrí medzi ne indická vlajka, ale aj Levia hlavica Ašókovho stĺpu, ktorý sa stal ikonou Indie. K symbolom patrí aj bengálsky tiger, lotosový kvet či národná trikolóra, teda biela, zelená a šafranová farba.

Vyberte sa na zájazd do Indie s BUBO


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: