Jaskyňa mlieka v Betleheme

Jaskyňa mlieka v Betleheme

Betlehem patrí k sérii posvätných miest na Blízkom Východe a kto chce tento región spoznať, nemal by ho vynechať na svojej ceste. Ak sa povie Betlehem, hneď si človek predstaví „jasličky“ a v mysli prebleskne príbeh narodenia Krista, ktorý sa s týmto miestom neodmysliteľne spája. Betlehem však nie je len o Bazilike narodenia či o múre, ktorým ho chceli Izraelci oddeliť od vonkajšieho sveta. Betlehem má v sebe viacero zaujímavých miest a nájdete tu aj tajomnú Jaskyňu mlieka, ku ktorej prichádzajú pútnici z celého sveta.

Jaskyňa mlieka je nenápadné miesto a mnohí ho dokonca obídu. Treba sa k nej vydať z hlavného námestia, prejsť uličkou plnou obchodíkov s vôňou olivového dreva a až potom sa odrazu z ničoho nič vynorí kaplnka ukrývajúca jaskyňu. Je to dôležité miesto, pretože príbeh hovorí o tom, že práve tu sa mala Svätá rodina zastaviť počas svojho putovania a ukryla pred „vraždením neviniatok“, ktoré mal rozpútať Herodes Veľký.

Príbeh hovorí o tom, že tu mala spadnúť kvapka mlieka Panny Márie a vďaka tomu sa jaskyňa sfarbila do snehobielych odtieňov. Jaskyňa sa dnes ukrýva v kaplnke, ktorá dostala svoju fasádu v dnešnej podobe až v roku 1872. Miesto je však overené stáročiami, pretože už Byzancia ho zastrešila kostolom v 5.storočí. Vojdete dnu a nájdete tu neveľký priestor s kaplnkou, kde občas sedí niekoľko pútnikov. V tichosti, v modlitbe, ponorení v sebe.

Hlavná časť priestoru patrí spomínanej jaskyni, kde nájdete po stenách zastrčených mnoho odkazov od žien či od párov, ktoré sem prišli s túžbou po dieťati. Tým, ktorým sa to podarilo sa takto prišli poďakovať. Dlhé roky sa totiž verilo, že práve modlitby na tomto mieste vedia pomôcť a boli dokonca časy, kedy sa kriede zo stien pripisovali špeciálne vlastnosti. Je to miesto nasiaknuté vierou.

Unikátom je aj ikona Panny Márie, ktorá leží na konci celého priestoru. Je tu znázornená Panny Mária ako kojí s čím sa veľmi často naozaj človek nestretne. Palestínsky Betlehem tak vie ukázať, že je viac, než len jedna bazilika. Betlehem je unikátne miesto, ktoré navštevujeme na našich zájazdoch do Palestíny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

2345 2860€
K

Ázia  

Palestína, Izrael


náročnosť

6 dní

Trvanie

1785
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
Päť dôvodov, prečo milujem Jeruzalem Prémiový blog

Prémiový blog Päť dôvodov, prečo milujem Jeruzalem

Jeruzalem je nevyčerpateľné mesto. Má v sebe všetko od príbehov, legiend, histórie, turbulencií až po niečo neopísateľné a podmanivé. Jeruzalem je…

Jericho, Qumrán a Masada - po stopách histórie Jericho

Jericho Jericho, Qumrán a Masada - po stopách histórie

Svätá zem je prešpikovaná zaujímavými miestami a tak nadchne každého. Vyberte sa v našom článku za starobylým Jerichom, historickým Qumránom odkiaľ…

Michaela Šimonová 14 min. čítania
Za múrmi Jeruzalema: Olivová hora a Betlehem Betlehem

Betlehem Za múrmi Jeruzalema: Olivová hora a Betlehem

Po celodennej prehliadke Jeruzalema sa vydávame za jeho stredoveké múry spoznať aj nemenej dôležité okolie. Už počas prehliadky Chrámovej hory sme…

Ďalšie dovolenky do krajiny: