Jordánska kráľovská rodina

Jordánska kráľovská rodina

Jordánsko, alebo celým názvom Jordánske hašimovské kráľovstvo, je konštitučnou monarchou. Štátna moc sa preto v krajine delí medzi kráľa a vládu, na ktorej čele je jej predseda. Celkom to pripomína prezidentkú republiku, že? Avšak, aby sme zostali nohami na zemi, pripomeňme si, že kráľ Abdulláh II. má v Jordánsku silné postavenie. Patrí mu napríklad právomoc menovať členov vlády, má významý vplyv na politické a ekonomické smerovanie krajiny a dokonca jedine on rozhoduje o ukladaní trestu smrti. 

Abdulláh II. v krajine vládne od roku 1999 a pochádza z hašimovskej dynastie.  Príslušníci tohto prastarého rodu majú byť potomkami samotného proroka Mohammeda, a kráľ Abdulláh II. v 43. generácií jeho priamym potomkom. Kráľova manželka, kráľovná Rania je palestínskeho pôvodu. Rovnako ako kráľ Abdullah II, aj kráľovná študovala v zahraničí a je politicky aktívna. Roky pôsobí na pôde UNICEF a venuje sa najmä téme vzdelávaniu a ochrane práv detí. 

Jordánska politika je v porovnaní s inými krajinami Blízkeho východu pomerne liberálna. Sám Abdulláh II. ešte pred nastúpením na trón študoval v Európe a USA, podnikal významné diplomatické cesty a udržiava si dobré vzťahy so západným svetom. Vidieť sme to mohli napríklad po útokoch 9/11, kedy práve Jordánska kráľovská rodina sa ihneď dištancovala od útokov a opakovane  zdôrazňovala, že islam nie je náboženstvom nenávisti. 

Kráľovský pár má 4 deti. Najštarším synom a nástupcom trónu je korunný princ Hussein a jeho mladší súrodenci, princezná Iman, princezná Salma a najmladší syn Hashem. 

Kráľovská rodina je v krajine populárna. Pri našich cestách Jordánskom určite neprehliadneme ich rodinnú fotografiu, ktorá je všade, od billdoardov po mozaiky v reštauráciách. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2791 3404€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: