Kapitol, Kapitolský vrch

Kapitol, Kapitolský vrch Il Campidoglio v Ríme

Rím sa niekedy nazýva aj „Mesto siedmich vrchov“, pretože bol založený na siedmich pahorkoch východne od rieky Tiber. A Kapitol je jedným zo siedmich vrchov, na ktorých bol podľa legendy Rím založený. Rím je jedným z veľkých miest sveta, od čias Rímskej ríše až po moderné talianske hlavné mesto.
 
Kapitolský vrch (Colle Campidoglio)  „Il Campidoglio“ sa nachádza v absolútnom centre Ríma a je jedným z historicky najvýznamnejších rímskych kopcov. V starovekých rímskych časoch bol vrch Capitoline dôležitým náboženským miestom.
 
V minulosti mal dva vrcholy, Arx a Capitolium, oddelené plochejšou oblasťou, Azylom, kde je teraz námestie Piazza del Campidoglio.
 
Táto oblasť azylu sa spomína v súvislosti s Romulusom, zakladateľom Ríma, kde vraj ubytovával ľudí prichádzajúcich do Ríma zďaleka. Čiže dostali tu azyl... Nachádzali sa tu dôležité chrámy, ako napríklad chrám Giove Ottimo Massimo (alias Giove Capitolino), venovaný Jupiterovi, Juno a Minerve a to Juno Moneta. Na Kapitolskom vrchu bolo aj Tabularium (mestský archív) a napokon kopec s neslávne známou Tarpeiou skalou (Rupe Tarpea), útesom na južnom okraji kopca, kde sa konali popravy zradcov.
Palazzo Senatorio bol postavený v stredoveku na troskách mestského archívu Tabularium a bol redesignovaný Michelangelom ako súčasť svojej modernizácie oblasti. Piazza del Campodiglio má ďalšie dva krásne paláce: Palazzo dei Conservatori a Palazzo Nuovo. Palazzo dei Conservatori pochádza z 13. storočia: v tom čase sa nazýval „Palazzo delle Corporazioni“ a slúžil ako sídlo mestských úradov. Palazzo Nuovo je presne oproti a spolu sú krásnym domovom Kapitolských múzeí: patria medzi najkrajšie a najzaujímavejšie múzeá v meste a sú domovom mnohých najvýznamnejších rímskych sôch na svete, vrátane slávnej vlčice z Ríma, tzv. Kapitolský vlk.
 
Vstup na Capitoline Hill je bezplatný a otvorený 24 hodín denne.
 
Hlavný, monumentálny prístup na námestie je zo schodiska navrhnutého Michelangelom, ktoré stúpa do kopca z Piazza dell’Ara Caeli, vedľa Piazza Venezia. Existujú aj iné prístupy, jeden zo zadnej časti Giano's Arch a druhý vedľa Vittoriana.
 
Ikonický výhľad na Piazza del Campidoglio je z Michelangelovho schodiska. Ešte raz, celý tvar dnešného Kapitolu navrhol geniálny Michelangelo. Vyjdete hore od Forum Romanum a uvidíte sochu vlčice, ktorá kojí Romula a Réma, viď film režiséra Sergia Corbucciho z roku 1961 – Netflix.
V prostriedku námestia, ktoré bolo centrom politického aj náboženského života, dnes stojí socha Marca Aurélia (originál je v Kapitulskom múzeu) a na 50 centovej minci. Cisár- filozof Marcus Aurelius bojoval pri rieke Hron. Obíďte budovu, zájdite smerom na Via del Campidoglio, odkiaľ je najkrajší výhľad na Forum Romanum a aj na „Pupok sveta.“ Všetky cesty vedú do Ríma, všetky sa končia v tomto bode nula. Ku Koloseu je to peši 10 minút, do židovskej štvrte 4 minúty, na Benátske námestie 2 minúty.
Viac sa dozviete v mojom prehľadnom videoblogu Rím lacno či zadarmo.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: