Koloseum

Koloseum najväčší amfiteáter Ríma

Jediný novodobý div sveta v Európe. Stál som pred ním 10 razy a mal som to šťastie, že som ho na dvojhodinovej prehliadke prešiel s perfektnou sprievodkyňou. Je krásne zvnútra, ale oplatí sa aj zvonku. Prehliadku Ríma navrhujem začať práve pred ním.
 
Koloseum je najznámejšia pamiatka Ríma a jeho kapacita 50 - 80 000 divákov je, ak si pozriete kapacity dnešných najväčších štadiónov, neuveriteľná.  Koloseum, nazývané kedysi Flaviovský amfiteáter (nechal ho postaviť Titus Flavius Vespasianus, jeho syn Domitian dokončil posledné detaily), je najväčší amfiteáter v rozsiahlom rímskom svete. V tejto obrovskej aréne sa konali drsné gladiátorské zápasy, zvieracie zápasy a dokonca boje lodí, lebo Koloseum vedeli napustiť vodou. Každopádne sa tu prelialo množstvo krvi. Keď Koloseum otvorili, prvé hry trvali nepretržite sto dní.


Jedným z najzaujímavejších faktov o Koloseu je, že cisár Domitianus pridal podzemnú časť nazývanú hypogeum. Vládol po svojom bratovi Titovi, ktorý dohliadal na dostavbu Kolosea. Rovnako ako hlavné pódium Kolosea, hypogeum obsahovalo drevené podlahy pokryté pieskom. Túto časť arény spájalo s vonkajším svetom množstvo podzemných tunelov. Gladiátori a zvieratá vstupovali do arény cez tunely a vynorili sa pred davom vďaka zložitému systému lán a kladiek, ktorý ovládal 80 vertikálnych priechodov. Dnes je hypogeum ľahko viditeľné a vidíte ho aj na mojej fotografii, ktorú som pridal do blogu Rím zdarma, lacno.
 
Stavba sa začala v roku 72 n. l. a skončila v roku 80 n. l. Koloseum je o viac ako 1500 rokov staršie ako Tádž Mahal a o viac ako 500 rokov staršie ako Veľký čínsky múr. Cheopsova pyramída v Gíze je o viac ako 2 600 rokov staršia viď. najstaršie pamiatky sveta.  
Cisár Titus otvoril Koloseum hrami s dĺžkou 100 dní, no cisár Traján zrealizoval hry dlhé 123 dní. Na väčšinu podujatí boli vstupenky zadarmo v zmysle hesla cisárov dať ľudu „chlieb a hry.“ Vtedy ešte nemali voľby každé 4 roky, čo je trik a „gladiátorské hry“ dneška. Naopak divákom sa rozdávalo jedlo zdarma, ba dokonca aj peniaze. To je ako u nás peniaze za očkovanie proti covidu a pod. Vchody boli jasne značené od 1 po 76 a proti slnku sa dalo Koloseum zatiahnuť obrovskou markízou.
 
Kamene a mramor z Kolosea sa použili na výstavbu mnohých pamiatok Ríma, aj na baziliku Svätého Petra vo Vatikáne, v bazilike v Laterane a pod. Koloseum je dnes krásne cez deň aj v noci, kedy je pekne nasvietené.
 
Podcast Koloseum - 4 a pol minúty rozprávania o Ríme, kde sa dozviete aj o slávnych ponožkách od Gammarelliho, ktoré sú vyrobené z čistého hodvábu.
 
Koloseum ročne navštívi 7 miliónov turistov, čo je druhé miesto za celým Vatikánom. Lístky teda treba mať v predstihu a my v BUBO vždy preskakujeme hodinové rady. Úplne posledné gladiátorské hry sa konali v roku 435 n.l.  Aké staré je Koloseum v porovnaní s inými pamiatkami, sa dočítate v blogu Najstaršie pamiatky sveta
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: