Forum Romanum

Forum Romanum Rímske fórum

Rímske Fórum bolo centrom mesta a môžete tu vidieť ruiny starovekých trhovísk, administratívnych a cirkevných budov. Na samotnom mieste však nenájdete žiadne vysvetlenie, takže ak vás zaujíma história, mali by ste sa naozaj rozhodnúť pre prehliadku so sprievodcom. 
Forum Romanum je obdĺžnikového tvaru ohraničené z juhu a severu pahorkami Palatín a Kapitol (dvoma zo siedmich legendárnych pahorkov). Prvé oficiálne datovanie, ktoré je možné nájsť, je obdobie ešte spred vlády tarkvískych kráľov z etruských kmeňov. Najprv museli postaviť Cloacu Maxima, drenážny systém, ktorý odvodnil močarisko, a až následne začali so stavbou dnes antických budov. Cloaca Maxima bola jedným z najstarších kanalizačných systémov na svete. Meno má odvodené od Cloaciny, rímskej bohyne. Nájdete tu budovy ako Curia (radnica), Tempio di Saturno (Saturnov chrám z roku 497 p.n.l., čo bola akási pokladnica Ríma. Pod chrámom je Umbilicus Mundi - miesto, odkiaľ Rimania merali všetky vzdialenosti), alebo Rostra (rečnícka tribúna), kde ukazovali hlavy svojich politických protivníkov. Cicero by o tom vedel rozprávať. Bol medzi tými, ktorých stihol tento chladnokrvný osud; jeho hlavu a ruky tu vystavil jeho protivník Markus Antonius v roku 43 p.n.l.

Prečítajte si môj blog: Najstaršie pamiatky sveta


Medzi najznámejšie patria Arcus Titi (Titov oblúk), jeden z trochu monumentálnych oblúkov, ktoré sa vo fóre nachádzali, Tempio di Romolfo, Romulov chrám, okrúhlu stavbu oproti Vestinmu chrámu, ktorá si zachovala svoje bronzové dvere a kde je vraj Romulus, zakľadateľ Ríma, pochovaný.  Tu na Forum Romanum bol Július Ceasar spopolnený.
Žili tu Vestálky, ktoré boli vybrané za kňažky vo veku od šiestich do desiatich rokov a prisahali na celibát na 30 rokov. Ich povinnosťou bolo udržiavať posvätný oheň v chráme Vesty. Verilo sa, že oheň je spojený s bohatstvom starovekého Ríma, takže ak vôbec vyhasne, trest bol prísny – Vestálky, ktoré zanedbali svoje povinnosti, boli zbité alebo zbičované. Tie, ktorí porušili sľub celibátu, boli pochované zaživa.
Kresťanskou stavbou bola veľkolepá Basilica di Massenzio e Costantino, Maxentiova bazilika z roku 312 n.l., z ktorej stĺp dnes nájdete pred bazilikou Santa Maria Maggiore.
Po páde Rímskej ríše sa na fórum postupne zabudlo a za kráľa Karola V bolo zasypané a úplne zabudnuté. Tomuto miestu sa hovorilo Campo Vaccino a chodili sa sem pásť kravy.
Prvé archeologické vykopávky sa uskutočnili až koncom 18. storočia.
Vstupenka zakúpená v Koloseu zahŕňa aj vstup na Forum Romanum a na Palatinum, takže by bola škoda ich vynechať, pretože všetky tri turistické lokality sú navzájom prepojené. Vstup hore na Kapitol je zadarmo.
Ak ste nezainvestovali do kvalitného osobného sprievodcu, prejdite popri Forum Romanum vpravo (viď mapka) po širokánskej ulici Via dei Fori Imperiali a na ľavej strane cesty budete mať na Forum Romanum pekné výhľady. Prehliadka Kolosea aj Forum Romanum takto zvonku sa oplatí a budete mať veľký zážitok aj bez toho, aby ste museli platiť. Ako prejsť Rím lacno, zadarmo sa dočítate v mojom videoblogu. Tu Vám poradím aj, kde urobiť najlepšiu fotografiu samotného Rímskeho Fóra.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: