Kolibríky - raketoví egoisti

Kolibríky - raketoví egoisti

Kolibríky majú množstvo prívlastkov – najmenší vtáci na svete, najrýchlejší vtáci na svete, najteritoriálnejší vtáci na svete, najfarebnejší vtáci na svete. Po štvornásobnom použití slova „vtáci“ sa teda poďme pozrieť na tie najdôležitejšie charakteristické črty týchto letcov, ktorí sa stali pýchou Kolumbie a Ekvádora.

Rýchlosť – predstavte si veľkých dravých a pyšných sokolov. Napriek tomu, že z výšky hľadia na to všetko čo nás bolí, sú kolibríky ďaleko rýchlejšie. Sokol sa vrhá za svojou korisťou, ale kolibrík ho hravo predbehne a to rýchlosťou 90km / hod. Počas letu tak dosahuje preťaženie 10g a zároveň platí, že 10-centimetrový kolibrík pri lete za 1 sekundu prekoná 385-násobok dĺžky svojho tela.

Odolnosť – kolibríka len tak niečo nezlomí. Nielenže sú v ich prípade známe migračné lety z Aljašky do Mexika, kedy prekonajú vzdialenosť viac ako 3500km, ale rovnako aj neuveriteľne rýchly neopotrebovávací pohyb krídel. Odhaduje sa, že v priemere by mohol kolibrík za 1s mávnuť krídlami až 90-krát. A to sa v téme odolnosti nebavíme o prípadoch nahovárania si samičky, kedy častokrát teritoriálny kolibrík vstupuje do drsného zápasu so svojím sokom. O tom kto vyhrá však v žiadnom prípade nerozhoduje len úprimná láska a túžba páriť sa.

Farebnosť – kolibríky oplývajú svojou prirodzenou farebnosťou a dokonca mnohokrát môžete zazrieť ako počas letu pomyselne svoje zafarbenie menia. Môžu za to predovšetkým jedinečné bunky na perí v čiernom pigmente, ktoré sa trblietajú v odtieňoch rubínových, či zelených farieb.

Kolibríky sú vtáky, ktoré by sme však mali mať v oveľa väčšom rešpekte. Ochranárom v Latinskej Amerike, ktorí častokrát na ich ochrane pracujú bez akýchkoľvek finančných príspevkov, sa krivku ich úhynu darí vyrovnávať, napriek tomu im dáva veľa práce aby ich dokázali chrániť pred prirodzenými predátormi a človekom samotným.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: