Kuba - základné údaje

Kuba - základné údaje Obyvateľstvo, náboženstvo, fauna a flóra, členenie Kuby

Kubánske súostrovie tvorí hlavný ostrov Kuba a Ostrov mládeže. Patrí k ním rad ďalších menších ostrovčekov "cayos". Dĺžka celého kubánskeho pobrežia je neuveriteľných 3 735 km. Od západu na východ meria 1 275 km a 100 km zo severu na juh. Čo sa týka tej dĺžky 1 275 km, tak pre lepšiu predstavu, je to trasa dlhá ako medzi Bratislavou a Parížom alebo Prahou a Rímom.

Povrch ostrova je prevažne zvlnená rovina. Sú tu vápencové krasové plošiny, porasty - palmy (dorastajú do 30 m). Tretinu územia pokrývajú vysočiny, tropické hory a zvyšok je skôr planina, využívaná na chov dobytka pestovanie kávy, tabaku, citrusových plodín a cukrovej trstiny.

Najvyšší vrch Kuby je Pico Turquino, ktorý má 1 974 m, čo je približne rovnaká výška ako naša Kráľová hoľa a českej Snežke (najvyššia hora Čiech) na Pico chýba ešte približne 400 metrov.

Pobrežie je členité, čo vytvára veľa zálivov, zátok a pekných pieskových pláži. Pláži je najviac na severe a juh pokrývajú prevažne mangrovníky. Najdlhšia rieka Kuby je Cauto a je dlhá 249 km, pramení v pohorí Sierra Maestra neďaleko mesta Bayamo.

Podnebie je subtropické a počas roka tu nie sú výrazné teplotné rozdiely. Kuba ma sezónu dažďov a sezónu sucha (november-apríl). Ak prší, búrky sú krátke. Sezóna hurikánov v Karibiku býva od júna do novembra, no intenzívnejšie ich očakávajú niekedy medzi mesiacmi august/september.

Národné symboly Kuby: mariposa - druh jazmínu s bielym kvetom s výraznou vôňou. Vták tocororo vo farbách vlajky a kráľovská palma Palma Real.

Príroda: po príchode Španielov bola veľká časť Kuby, resp. lesného porastu, vykácaná. Stavali sa lode, získavala sa nová pôda, tvorili sa plantáže cukrovej trstiny. Napriek tomu, je dnes Kuba zeleným rozkvitnutým ostrovom. Rastie tu okolo 6 370 druhov rastlín a z toho je polovica endemit. Rastie tu 300 druhov paliem a vzácnou je napr. korková palma (v údolí Vinales pri meste Pinar del Río). Kráľovská palma zdobí napr. aj kubánsky štátny znak. Zaujímavou flórou sú kvety Jagüey a flamboyán a strom ceiba. Až 17,4 % územia je chránených.

Živočíchy: žije tu asi 300 druhov vtákov, kolibrík zun zun, modrohlavy holub (Paloma Perdiz), papagáj cotorra (ohrozený druh), vtáky trogon a aura tinosa.

Obyvateľstvo: na Kube žije okolo 11 miliónov ľudí, z toho je približne polovica mulati/mestici, 37 % sú kreoli a 11 % majú africký pôvod. Absolútna väčšina obyvateľov 75 % žije v mestách, hlavne Havana, medzi Santa Clarou a Cienfuegos a v meste Santiago de Cuba. V rokoch 1774 až 1873 privážali Španieli na Kubu otrokov z afrických štátov - Ghana, Togo, Benin, Nigéria. Išlo o viac ako milión ľudí a dodnes sa na Kube zachovali ich náboženské tradície.

V rokoch 1919 až 1926 privážali na Kubu robotníkov z Haity a Jamajky, a aj tento počet bol približne rovnaký ako počet robotníkov z Afriky. Najviac imigrantov tu prišlo zo Španielska a Kanarských ostrovov, a to v rokoch 1900 až 1929. Dovážali tu na práce aj Číňanov, ich počet bol okolo 120 000, ale po vypršaní pracovnej zmluvy väčšina odišla. Tí čo ostali sa oženili s Kubánkami a dodnes je napr. živá havanská štvrť Bario Chino s čínskym cintorínom v štvrti Vedado.

Členenie Kuby: hlavné mesto je Havana, ktorá má približne 2,1 mil. obyvateľov. Kuba má 14 provincií, cez mnohé s BUBO skupinou Kuba absolut total prejdeme a Ostrov mládeže. Vojenská základňa Guantánamo (116 km2) je pod správou USA.

Úradný jazyk: španielčina, ale do značnej miery sa dohovoríte aj anglicky (používajte však jednoduchšiu slovnú zásobu, aby vám rozumeli).

Náboženstvo: ateisti 57 %, katolíci 39,5 %, protestanti 2,5 % a zvláštnu atmosféru celému duchovnému životu dáva hlavne santéria, afrokubánske náboženstvo.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: