Všade, kde sa v Karibiku pestuje cukrová trstina, tak sa bude páliť aj rum. Existujú dva postupy. Tá tradičná je z melasy, resp. šťavy, ktorá je získaná z čerstvo nasekanej trstiny. Táto šťava sa fermentuje. Vďaka vysokej teplote a tropickej horúčave na Kube je už po 36 hodinách vydestilovaná prvá agua ardiente, a tá má 70 %. Chutí po ovocí a zemine. Potom nasleduje ďalšia destilácia a zrenie v sude.
Destilát zreje 6 mesiacov v sudoch z dubového dreva, a tým získava farbu, arómu a chuť. Platí, že čím je destilát dlhšie v sude, tým bude jeho chuť jemnejšia. Prívlástky Anejo a Reserva získavajú nasledovne: Ron Anejo je po 3 rokoch v sude a ron Reserva je po 5 a viac rokoch. O rume sa bude veľa hovoriť aj na našom prepracovanom zájazde Kuba absolut total a ochutnáte ho v jednom z mnohých drinkov.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kuba
- Ochutnávka kubánskeho rumu
- La Bodeguita del Medio, Havana
- Kubánske jedlá
- Ropa vieja - národné jedlo Kuby
- Kubánska kuchyňa
- El Floridita, Havana
- Dlhé rady na pizzu
- Varadero, Kuba
- Cayo Blanco, Kuba
- Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana
- Kubánska salsa
- UNESCO pamiatky na Kube
- Je na Kube internet?
- Camagüey, Kuba
- Patria y Vida - Yotuel, Gente de Zona
- Kubánska brigáda
- Legendárny Camilo
- Platy na Kube
- Práca na Kube
- Lokálna mena na Kube