Los Uros – Plávajúce ostrovy

Los Uros – Plávajúce ostrovy

Je to súbor umelo vytvorených obytných ostrovčekov na jazere Titicaca, ktoré je najvyššie položeným splavným jazerom na svete. Toto jazero má rozlohu 8 800km² a nachádza sa v nadmorskej výške 3 821 m.n.m. Približne 2/3 sa nachádza na území Peru a 1/3 v Bolívii. Ostrovy Los Uros ležia v peruánskej časti. Tieto ostrovy vytvorili Urovia – etnická skupina pochádzajúca z obdobia ešte pred Inkami, ktorá pôvodne pochádza z okolia jazera Uro-Uro v Bolívii. Sú jednou z najstarších rás v oblasti Ánd. Ich kultúra sa už skoro vytratila, o to viac sa k nim dostávajú turisti, čím strácajú svoju autentickosť. Prostredníctvom cestovného ruchu z časti stratili svoju podstatu, hoci sú rodiny, ktoré na svojich ostrovčekoch žiadnych turistov neprijímajú a turizmus odmietajú.

Každý ostrov má svoju rodinu a svojho vodcu. Rodiny poskytujúce turizmus majú všetko uspôsobené tak, aby vyšli v ústrety požiadavkám. Ženy sú krásne oblečené v klasických pestrofarebných, ktoré pozostávajú zo slameného klobúka, jednofarebného svetra s farebnou vestičkou a niekoľkovrstvovej sukne. Husté čierne vlasy majú zapletené do vrkočov, ktoré im často siahajú až po pás.

Názov Urovia pochádza zo španielskeho slova los uros z aymarských slov „ghana uru“ alebo jasný deň. Urovia rozprávajú aymarským indiánskym jazykom.

Tieto ostrovy sú postavené z vodnej rastliny zvanej totora - tieto sa na seba vrstvia, až vznikne malý ostrov s hrúbkou až 3 m a ľubovoľnou šírkou. Totora sa ukladá tak nahusto a špeciálne sa prekladá, že ostrovy si zachovajú svoju podobu a nie je možné, aby sa voda dostala medzi totoru až na povrch a ostrov by sa potopil. Keďže ostrovy nie sú spojené s dnom, sú v neustálom aj keď minimálnom pohybe. Spodné časti ostrova sa neustále znehodnocujú, preto Urovia dennodenne pridávajú na povrch ďalšiu a ďalšiu vrstvu, aby sa ich počet zachoval. Na súostroví sa nachádza aj kostol, futbalové ihrisko a základná škola pre deti.

Totora je rastlina, ktorá sa môže aj konzumovať, ale len čerstvo zelená. Ošúpe sa a potom sa môže hrýzť jej biela časť zvaná chullo. Urovia majú jedny z najkrajších bielych zubov na svete práve kvôli látkam, ktoré táto rastlina obsahuje. Alebo to aspoň tvrdia. Rastlina sa využíva aj proti bolesti, na opicu, pripravuje sa z nej čaj. Ak by ste však chceli túto „zázračnú“ rastlinu ochutnať, Urovia vás veľmi rýchlo zastavia. Že vraj by to naše žalúdky nezvládli. Pri zájazde do Peru však ochutnáme mnohé iné vynikajúce špeciality.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4594
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: