Matka rieka - Mekong

Matka rieka - Mekong

Rieka Mekong je jednou z najmocnejších riek v Ázii. Je to 12. najdlhšia rieka sveta a preteká cez 6 krajín – Čínu, Barmu, Laos, Thajsko, Kambodžu a Vietnam. Vďaka neuveriteľne rozmanitému ekosystému je Mekong životnou krvou pre mnohé komunity v týchto oblastiach – poskytuje nielen jedlo, ale aj dopravný systém a turistický ruch. A patrí celkovo medzi najunikátnejšie rieky sveta.

V Kambodži Mekong vstupuje do krajiny na severovýchode, pri hraniciach s Laosom, v provincii Steung Treng. Odtiaľ tečie na juhozápad cez provincie Kratie, Kompong Cham a Kandal, kým sa stretne s riekou Tonle Sap v Phnom Penh. Odtiaľ sa Mekong opäť oddeľuje a tečie na juh do Vietnamu – mierne na východ od rieky Tonle Bassac – rozvodnej rieky spájajúcej Mekong a Tonle Sap.

Mekong prispieva k jedinečnému riečnemu systému Kambodže. V období sucha sa Tonle Sap vlieva do Mekongu, kde sa obe rieky stretávajú v hlavnom meste Phnom Penh. V období dažďov, keď sú vody Mekongu vysoké, objem vody tlačí tok z Tonle Sap späť na sever, obracia sezónny tok rieky a zaplavuje jazero Tonle Sap a okolité pláne. Toto zvrátenie toku tonleskej miazgy a súvisiace záplavy pomáhajú podporovať kambodžskú divokú zver, pestovanie ryže a dokonca aj stabilitu základov chrámu Angkor.

Mekong je naozaj erupcia divokej zveri. Táto oblasť je údajne jednou z najbohatších oblastí biodiverzity na svete, hneď po Amazonke. Odhaduje sa, že v subregióne Veľkého Mekongu žije 20 000 druhov rastlín, 430 cicavcov, 1 200 vtákov a 800 plazov a obojživelníkov a patrí k „najproduktívnejšej rieke sveta“ kvôli jej veľkému množstvu rýb. 

Mnoho ľudí sa rozhodne preskúmať túto časť juhovýchodnej Ázie prostredníctvom plavby alebo plavby loďou po časti rieky Mekong. Je to fantastický spôsob, ako preskúmať úžasnú vidiecku krajinu v tejto oblasti a slúži ako alternatívny vstupný bod do obvyklých miest a chrámov. Pre tých, ktorí bojujú so svojimi morskými nohami, sú vrcholy Mekongu v Kambodži v Kratie, Kompong Cham a Phnom Penh. Presvedčte sa o tom na zájazde do Kambodže.

Rieka Mekong je ťažko splavná kvôli vysokému počtu vodopádov a perejí pozdĺž jej dĺžky. Napriek tomu sa cez Mekong uskutočňuje veľké množstvo obchodov na úsekoch, na ktorých sa dá ľahko pohybovať. Väčšina vodného obchodu v Kambodži sa uskutočňuje s Vietnamom a nový hlbokomorský prístav, ktorý bol otvorený vo vietnamskom Cai Mep v roku 2009, výrazne prispel k zvýšeniu dopravy a príležitostí v regióne.

Ako taký dôležitý zdroj vody a potravy má Mekong samozrejme svoj spravodlivý podiel na kontroverziách. Pozdĺž rieky je veľa vodných elektrární a ďalšie sa plánujú do budúcnosti. Problémom je aj nadmerný rybolov a pytliactvo, ako aj odlesňovanie v blízkosti a nárast obchodu a priemyslu. Nie je dobre pochopené, aký dlhodobý účinok týchto problémov pravdepodobne bude mať na krehké ekosystémy, a celý rad environmentálnych organizácií vedie kampaň za dôkladnejšie hodnotenia vplyvu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2891 3614€
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža

01.11. → 14.11.

náročnosť

14 dní

Trvanie

3999
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3362 3955€
TOP 10 - najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10 - najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

TOP 10 zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10 zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: