Moderné múzeum v Petre

Moderné múzeum v Petre

Jordánska Petra je známa na celom svete a aj na našich zájazoch do Jordánska si ju viete naplno vychutnať počas našej skvelej prehliadky. Vedeli ste, že ešte pred tým, než vojdete do areálu si môžete pozrieť moderné múzeum, ktoré vás oboznámi s príbehom Petry nielen na mapách, ale aj cez mnohé archeologické artefakty?

Dlhé roky mala Petra svoje maličké múzeum na konci areálu, neďaleko Qasr al-Bint na cestičke, ktorou ste mohli kráčať ku kláštoru Ed Deir, no v roku 2019 sa konečne otvorilo dlho očakávané múzeum neďaleko návštevníckeho centra. Po niekoľkých rokoch výstavby (v roku 2014 položil základný kameň jordánsky kráíľ Abdulláh II.) tu dnes stojí zaujímavá, moderná budova obklopená z jednej strany vodou v ktorej sa zrkadlí jej krásna fasáda.

Dnu do múzea sa neplatí žiadne vstupné a tak dostanete svoju dávku histórie Petry úplne zadarmo. Múzeum patrí k najmodernejším v celom Jordánsku a tak tu nájdete 3D animácie, videá, QR kódy kde si viete načítať príbeh niektorých pamiatok a doslova vás do seba vtiahnu rekonštrukcie Petry, vďaka ktorým toto stratené mesto ožije pred očami.

V múzeu na vás čaká niekoľko miestností, kde stoja antické sochy, vzácne reliéfy poznačené grécko-rímskou dobou, nájdete tu slonie hlavice, ktoré kedysi stáli na vrcholkoch stĺpov Veľkého chrámu v centre Petry, no zaujímavé budú aj menšie nálezy od keramiky po rôzne kamenné drobnosti. Krásne pôsobí aj kamenná kadidelnica, keďže vzácne kadidlo patrilo k lukratívnym obchodným artiklom prechádzajúcim cez Petru.

Múzeum nie je veľké, nestrávite v ňom hodiny, práve naopak. Za polhodinku máte všetko pozreté a odchádzate so skvelým pocit, že ste z Petry dokázali vytlačiť viac!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2791 3404€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: