Najhoršie získateľné víza

Najhoršie získateľné víza praktické skúsensoti so získvaním víz

Slovenský pas je jedným z najsilnejších na našej planéte a umiestňujeme sa do desiateho miesta. No predsa len stále sa nájdu krajiny, kde sa víza vybavujú veľmi veľmi ťažko.
Vo svete je dnes 227 destinácií, ktoré vyžadujú na vstup pas, aj keď oficiálne je krajín OSN iba 193.  So slovenským pasom sa dnes dostanete vcelku poľahky do 182 destinácií. No sú krajiny a oblasti, kde môžete mať poriadny problém. O týchto krajinách sa nepíše, žiadna oficiálna tabuľka neexistuje, tu ide iba o prax a skúsenosti.
Patrí medzi ne napríklad dnešná Líbya, kde je dlhé roky občianska vojna a turistické víza, preto nevydávajú. Mal som teda obchodné víza, prišiel som na colnicu v obleku a môj lokálny fixer mi neodporučil brať si fotoaparát, veď obchodník fotoaparát nenosí. No aj tak som považoval obchodné víza iba ako technickú záležitosť a nevenoval som im prílišnú pozornosť. Po prílete ma však riadne vyobracali a pýtali sa na ceny za barel a pdoobne. Viac sa dozviete v mojom blogu: Problémy a skúsenosti s vybavovaním víz.
Na víza do Saudskej Arábie som čakal desaťročia. V piatok 13. v roku 1993 som s Tomášom Hušekom založil organizáciu priateľov arabskej kultúry, aby som sa do krajiny dostal.  Dôvodom bolo, aby som sa dostal do Mekky. Keď bol veľvyslanec Saudskej Arábie v SR po prvý raz zavítal najprv do BUBO, kde sme organizovali premietanie o Arábii a až potom predstaviť sa prezidentovi (vtedy Ivan Gašparovič). Nakoniec sa mi do Mekky ako prvému Slovákovi podarilo vojsť. Víza mi vydala princezná a takéto (nie obchodné víza, s ktorými ste sa nevedeli príliš hýbať) mi pomohli dostať sa ďalej než dovtedy bežným backpalkerom.
No Nauru saom sa dostal taktiež náhodou. Väčšina cestovateľov končila na letisku - doleteli – škrtli si krajinu (medzi nami neplatí to a mnohí teda všetky krajiny sveta neprecestovali) a tým istým lietadlom leteli ďalej. Víza vám vtedy jednoducho neudelili. Situácia sa však zlepšila.
 
Severná Kórea, Turkmenistan, Eritrea sú diktatúry, kde vám vstup kedykoľvek zamietnu. Problematické sú aj víza do Rovníkovej Guiney.
Keď som začal cestovať bolo to ešte tvrdšie. V roku 1998 som potrebival víza aj do Paraguaja a na to výpis z registra trestov preložený úradne do španielčiny a prísť dať otlačok palca na ambasádu. Fotografie a komplexný článok nájdete tu:
Problémy s skúsenosti s vízami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Nová Británia, Nové Írsko, Šalamúnove ostrovy, Nauru, Papua Nová Guinea

18.11. → 05.12.

náročnosť

18 dní

Trvanie

13740
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania
Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii Prémiový blog

Prémiový blog Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii

Pacifik so svojimi 25 000 ostrovmi je jednou z najtajomnejších a najväčších výziev pre cestovateľov a dobrodruhov. Obrovská rozloha 165 miliónov…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: