Nepálski východniari - šerpovia

Nepálski východniari - šerpovia

Prvými zaznamenanými ľuďmi, ktorí zdolali Everest bol horolezec z Nového Zélandu Sir Edmund Hillary, no málokto však spomenie šerpu menom Tenzing Norgay. Na horu vystúpili v roku 1953 a spolu držia rekord. Po tejto udalosti začali médiá opisovať šerpov ako miestnych sprievodcov. V skutočnosti toto slovo znamená „východniari“, pretože väčšina šerpov žije vo východnom Nepále. Šerpovia sú tiež starodávna etnická skupina, ktorej predkovia v regióne žijú už tisíce rokov.

Táto skupina ľudí nebola vždy slávna pre svoje výnimočné horolezecké schopnosti. Predtým, ako cudzinci začali liezť na hory, miestni ich považovali za posvätné a šerpovia sa živili ako farmári, pastieri dobytka a tkáči. Boli známy aj pre obchodovanie s dnes už známou himalájskou soľou. Mnohí šerpovia dnes sú považovaní za elitných horolezcov a odborníkov vo svojej oblasti. Väčšina z nich sa živia ako sprievodcovia v extrémnych nadmorských výškach, najmä pri expedíciách na výstup na Mt. Everest. Nepálski šerpovia žijú v okolí Himalájí, kde každoročne čelia extrémnym poveternostným podmienkam.

Šerpovia čelia jednej z najvyšších mier úmrtnosti v akejkoľvek oblasti zamestnania za pomerne nízku mzdu. Jedným zo zjavných problémov je aj fakt, že horolezci nerešpektujú ich znalosti a skúsenosti a ignorujú ich rady, čo ich napokon môže stáť život. Za tento jav môže najmä ich náboženské presvedčenie, ktoré často sprevádza výstup na hory za sprievodu rituálov a životným štýlom charakterizujúci tibetský budhizmus. Väčšina výstupov by nebola možná bez ich znalostí. Ich práca je stále viac uznávaná a sú vnímaní ako „najlepší priatelia“ zahraničných horolezcov.  

Štúdie z roku 2010 týchto ľudí zaradila do skupiny „superšportovcov“ práve vďaka ich génom, ktoré sa dokážu perfektne adaptovať vo vysokých nadmorských výškach. Tento gén superšportovcov sa nazýva EPAS1, ktorý reguluje produkciu hemoglobínu v tele, umožňujúci vyššiu efektivitu pre použitie kyslíka. Po tisíce rokov žila táto horská komunita s malým množstvom kyslíka. Namiesto zmodrania a únavy sa ich telá prispôsobili pozoruhodným spôsobom.

Komunitu šerpov tvoria obetaví a pokorní jednotlivci, ktorí nie sú typom ľudí, ktorí hľadajú slávu alebo uznanie za svoje úspechy. Všeobecne je to jedno z najnebezpečnejších povolaní na svete. Cesta na vrchol je náročná a vyžaduje prekonať veľa prekážok. Keď hovoríme dnes o šerpoch, sú to seriózni horolezci, ktorí radi lezú na tie najvyššie vrcholy sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

05.10. → 20.10. +20 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4285
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

7425
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4850
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: