Ostrov Ti Top

Ostrov Ti Top

Ostrov Ti Top leží v srdci zálivu Ha Long Bay, len 8 kilometrov juhovýchodne od prístavu Bai Chay. Hoci je relatívne malý (celková plocha 3,7 hektára), je považovaný za jeden z najmalebnejších ostrovov v celom zálive!

Ti Top ponúka úchvatnú scenériu, na ktorú sa dá pozerať z vyhliadky vysoko v strede ostrova. Má pláž v tvare polmesiaca, ktorá je známa svojim pokojom, prašným bielym pieskom a azúrovo modrou vodou.

Predtým sa nazýval Ostrov Cat Nang, teraz je pomenovaný po ruskom kozmonautovi Ghermanovi Titovovi, ktorý v roku 1961 nastúpil na vesmírnu loď Vostok 2 a stal sa druhým človekom, ktorý obiehal Zem (po ruskom kolegovi Jurijovi Gagarinovi, ktorý ho porazil len o pár mesiacov).

O rok neskôr navštívil zátoku Ha Long Bay a precestoval túto oblasť s cteným vodcom Vietnamu Ho Či Minhom. Ten sa poradil s miestnymi obyvateľmi a ako gesto priateľstva medzi Vietnamom a Ruskom premenoval ostrov na „Ti Top" na počesť udatného kozmonauta.

V roku 1997 sa Gherman Titov emocionálne vrátil na ostrov a v knihe návštev manažmentu Ha Long Bay napísal: „Ďakujem Bohu, že mi dal šancu vrátiť sa na tento ostrov.“ V septembri 2015 ľudový výbor severnej provincie Quang Ninh hrdo odhalil sochu Titova na ostrove.

Pre mnohých neznámy Ti Top je medzi miestnymi známy aj ako „Cintorínový ostrov“. V roku 1905 francúzska nákladná loď nedokázala bezpečne preplávať vodami, nakoniec sa zviezla na skalách a prišla o celú posádku. Všetci boli pochovaní na ostrove a tak sa názov uchytil.

Tento malý malebný ostrovček navštevujeme počas našej súkromnej plavby zátokou Ha Long Bay a jeho krásnu pláž a prenádherný výhľad si nesmiete nechať počas návštevy Vietnamu ujsť!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2830 3329€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3675 4594€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: