Penangský most

Penangský most

Ostrov Penang sa nachádza na severozápadnom pobreží Malajského polostrova a je známy nie len svojou históriou, kedy slúžil ako strategické obchodné miesto Britskej Východoindickej spoločnosti, ale aj svojim výborným jedlom. Penangský streetfood sa radí k tým najlepším na svete a prechádzka koloniálnym mestom Georgetown vám otvorí brány k poznávaniu harmonického spolunažívania viacerých kultúr a náboženstiev. Georgetown a samotný ostrov Penang je miesto, ktoré sa pri ceste Malajziou naozaj oplatí nevynechať, a tak sa naňho, samozrejme, vydáme aj my počas nášho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.

Ako sa však na ostrov dostať? Kedysi to bolo možné len trajektom. Tie modernejšie, z 20. rokov 20. storočia, fungovali na parný pohon, mali dve podlažia a pohodlne previezli desiatky áut. Hoci plavba cez Penangský prieliv ponúkala krásne pohľady na brehy ostrova aj pevninskej Malajzie, pre rastúci počet ľudí odchádzajúcich za prácou, vzdelaním, či podobne ako my – za poznaním, postupom času prirodzene nestačila. Trajekty boli čím ďalej tým preplnenejšie, a tak sa už v 70. rokoch 20. storočia rodí myšlienka o moste, ktorý by ostrovný Gelugor spojil s pevninským mestom Perai.

Realizácia stavby začala v roku 1982 a už o tri roky neskôr, 3. augusta 1985, otvoril svoje pomyselné brány najdlhší most Malajzie svojej doby. Dostal ľahko zapamätateľný názov „Penangský most” (ale ak si to chcete trochu spestriť, môžete sa naučiť aj jeho lokálne meno – Jambatam Pulau Pinang), a meria 13,5 kilometra, z čoho 8,4 kilometra vedie ponad vodu. Ide o zavesený most, s dvoma stĺpmi s podpornými lanami po oboch stranách. Vytvárajú pozoruhodné trojuholníky a most bol v čase svojho otvorenia považovaný za architektonický zázrak. Ľudia krátko po jeho otvorení zastavovali na krajniciach a vystupovali z áut, aby si s jedinečným výtvorom mohli spraviť fotku.

Za jeho návrhom stojí malajský architekt Chin Fung Kee a jeho dielo denne prepraví viac než 70 tisíc ľudí. Hoci už dnes nezastavujú na krajnici, na moste sa aj tak občas vytvoria kolóny. Práve pre odľahčenie dopravnej situácie most najprv v roku 2006 rozšírili o dva jazdné pruhy, takže z pôvodných štyroch ich dnes má šesť, a napokon v roku 2014 otvorili druhý, ešte o čosi dlhší, penangský most. Pôvodný je preto dnes druhým najdlhším mostom Malajzie a piatym najdlhším v juhovýchodnej Ázii. Každoročne sa cez Penangský most beží maratón a dodnes patrí k významným elementom krajiny.

Tak čo? Prebehnete ním počas maratónu? Alebo sa s nami pohodlne preveziete na druhý breh k nášmu luxusnému hotelu v Georgetowne?

K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3218
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2935
K

Ázia  

Bali (IND), Singapur, Malajzia, Indonézia


náročnosť

11 dní

Trvanie

3740
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: