Perlová farma v Halongu

Perlová farma v Halongu

Mestečko Halong je tretím najnavštevovanejším miestom vo Vietname- samozrejme, vďaka nádhernej zátoke dračích zubov, Halong Bay. Zátoka však nie je jediná zaujímavosť, ktorú môžete v Halongu vidieť- vo veľkom sa tu pestujú ustrice a perly. Perlových fariem tu dokonca nájdete hneď niekoľko. Keď máme čas navyše, tiež sa s našou BUBO skupinou pred plavbou po zátoke na jednej takejto farme zastavujeme.

Naša miestna sprievodkyňa Han nám vysvetľuje, že farma Pearl Legend sa zameriava výhradne na pestovanie morských perál. Zatiaľ čo náhrdelník zo sladkovodných perál vám vydrží niekoľko desiatok rokov, náhrdelník z morských perál až niekoľko stoviek. Zároveň je však ťažšie takúto perlu nájsť- zatiaľ čo sladkovodé perlorodky dokážu vyprodukovať aj niekoľko perál naraz, morské iba jednu jedinú. A ako k tomu vôbec dôjde? Väčšinou do perlorodky vnikne malé zrniečko piesku, parazit alebo akákoľvek iná pevná čiastočka. Perlorodka sa začne brániť a začne cudzie teleso obaľovať perleťou.

V prírode pritom iba jedna perlorodka z 10 000 takýmto spôsobom vytvorí perlu. Z toho dôvodu sa v dnešnej dobe vzniku tohto obranného procesu umelo napomáha. Proces kultivácie vytvoril japonský podnikateľ Kokichi Mikimoto ešte v roku 1893 a odštartoval tým revolúciu v perlovom priemysle.

V rámci procesu sa z darcovskej perlorodky odoberie kúsok perlete zo škrupiny a spracuje sa na malé jadierko. To sa potom implantuje do novej ustrice. Z darcu je zároveň odobratá slizká membrána, ktorá sa nareže na malé štvorčeky a ošetrí antibakteriálnym roztokom. Štvorčeky slúžia ako "obojstranná lepiaca páska"- pomáhajú prilepiť implantované jadierko do novej ustrice. Zároveň facilitujú obranný proces ustrice- tá sa okamžite začína brániť a začne okolo jadierka zvonku dovnútra tvoriť perleťovú vrstvu. V tomto momente sa ustrice musia v špeciálnych klietkach vrátiť naspäť do mora. Zamestnanci farmy ich pravidelne každý mesiac kontrolujú a odstraňujú mŕtve ustrice, ktoré implantáciu neprežili. Do momentu, kedy vznikne použiteľná perla sa dostane iba 30% ustríc a trvá to 2-5 rokov v závislosti od druhu perly.

V zátoke Halong Bay dnes nájdete všetky 3 druhy morských perál- druh Akoya, Juhomorské perly aj perly Tahiti. Akoya sú najmenšie z nich, zatiaľ čo Juhomorské sú najväčšie a v prírode najraritnejšie. Okrem veľkosti sa líšia aj farbou- Akoya sú zákonite biele, Juhomorské nájdete okrem bielej aj v zlatistej farbe. Tahiti sú zase výnimočné svojou čiernou farbou s dúhovými odleskami.

Predtým, ako sa ktorýkoľvek druh použije na výrobu šperku, prechádza prísnym zhodnotením. Posudzuje sa pritom veľkosť perly, jej tvar, lesk a čistota. Pokiaľ perla v niektorej kategórii nespĺňa požadované kritériá, jej cena sa znižuje. Najkvalitnejšie perly nesú označenie AAAA, najmenej kvalitné sa drvia na perlový prášok a využívajú sa napríklad na výrobu pleťovej kozmetiky. Okrem krásneho náhrdelníku či náušníc si tu teda viete kúpiť  aj perlový krém na tvár a odniesť si zo zájazdu do Vietnamu aj takýto zaujímavý suvenír.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: