Peru - krajina nielen kamenných divov

Peru - krajina nielen kamenných divov

Rozmanitosť Peru, jednej z krajín Južnej Ameriky, má za následok aj jej dlhý tvar a umiestnenie pri rovníku. Nájdeme tu hory, pláže, púšť, ale aj prales či národný park obklopený ľadovcami. Pre cestovateľa ako stvorené - vie si vybrať, na čo má práve náladu.

Peru susedí na severe s Kolumbiou a Ekvádorom, na východe s Brazíliou, juhovýchodne s Bolíviou a južne s Čile. Západ krajiny lemujú pláže, ktoré obmýva Tichý oceán. Je tu teda nevyčísliteľné množstvo možností pre návštevníkov, aj takých, čo chcú prípadne precestovať na tomto zaujímavom kontinente viacero krajín naraz. Populárna je napríklad kombinácia Peru, Bolívia, Čile.

Ak nazrieme do dejín, Peru má históriu plnú tajomných legiend, nakoľko najstaršie dôkazy ľudskej činnosti na tomto území sa datujú približne do roku 11 000 pred Kristom. Najstaršia známa peruánska kultúra, Norte Chico, prekvitala v rokoch 3000 až 1800 pred Kr. pozdĺž tichého oceánu. Ešte pred kolonizáciou Španielmi v 16. storočí ho obývali pôvodné indiánske civilizácie, z nich najznámejšou sú Inkovia.

Ríša Inkov bol štát v predkolumbovskej južnej Amerike v rokoch asi 1200 až 1533.

Keď prví španielsky conquistadori prišli na andské územie, tiahla sa 4 000 kilometrov pozdĺž tichomorského pobrežia a obývalo ju asi 10 miliónov ľudí. Siahala od juhu súčasnej Kolumbie až po juh Čile. Najväčšiu rozlohu ríša dosiahla za vlády jedenásteho inku Huayna Capaca. Po jeho smrti bojovali o moc jeho synovia Huascar a Atahualpa. Táto vojna medzi bratmi trvala 5 rokov a vyústila v občiansku vojnu, čo padlo vhod španielom pod vedením Francisca Pizzara. Ríšu veľmi rýchlo dobyli.

Pod vedením španielov bola krajina až do roku 1821, kedy získali nezávislosť. Od tohto okamihu si Peru prešlo obdobiami politických nepokojov, finančných kríz ako aj fázami stability a hospodárskeho rastu.

V dnešnom Peru, alebo Peruánskej republike, žije asi 29 miliónov obyvateľov. Je rozdelené do 25 regiónov. Zaradzuje sa medzi rozvojové krajiny so stredným indexom ľudského rozvoja a asi 40 % úrovňou chudoby. Medzi hlavné hospodárske činnosti môžeme zaradiť poľnohospodárstvo, rybolov, banský priemysel a výrobu tovarov ako napr. textil. Hlavným mestom je Lima a dohovoríte sa tu po španielsky. Ak ovládate kečuánsky či aymarský jazyk, môžete skúsiť aj tie. Platidlom je nový sol  (PEN), 1 € = 3,54 PEN (kurz je pohyblivý).

Je to krajina, kde sa dá mnoho vidieť, zažiť, no v neposlednom rade ochutnať. Ak by ste sa opýtali Peruánca, čo by vám odporučil, ak by ste mali v krajine stráviť len jeden deň, alebo mu položili otázku - čo by si si dal ako posledné, ak by mal na dlhú dobu zo svojej domoviny odísť, odpoveď by bola jednoznačne “ceviche”. Je to pokrm z čerstvých rýb marinovaných v limetkovej šťave s chilli, ktorým sa Peru preslávilo po celom svete. Nielen jedinečnou chuťou, ale najmä kvalitou a rozmanitou paletou možností. Radi si k tomu dajú pivko alebo tradičný alkoholický nápoj pisco sour.

Vidíme sa teda na zájazde v Peru? “Salud y vamos!”

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: